latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:42 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Ртањ: Планина која одузима дах (ВИДЕО)

Ртањ планина у источној Србији, на подручју општине Бољевац! Планина за коју се везују различите приче- реалне и оне мање реалне! Чудесни Ртањ је најмистериозније мјесто у Европи и највећа свјетска пирамида за коју многи кажу да није довољно истражена.
Живот на Ртњу - Фото: РТРС
Живот на РтњуФото: РТРС

Одавно постоје различита предања o овoj планини и она су увијек привлачила пажњу људи који су живјели у његовом окружењу. Посљедњих година посебно привлачи научнике, квазинаучнике, планинаре, туристе....

Ртањ планина пирамидалног облика, са три крака. Највиши врх Шиљак висок је 1.565 метара надморске висине! Планину краси ендемско биље, а најпознатији је ртањски чај. Питамо се да ли је Ртањ вјештачка или природна творевина?

Чланови Центра за истраживање и екологију Дух Ртња, од његовог оснивања прије осам година, походе и истражују Ртањ.

Различитим уређајима, између осталог, мјерили су јачину електричног, магнетног поља, користили су и Теслин трансформатор. Приступ истраживању је, кажу, мултидисиплинаран.

За Саву Спасојевића, који се бави радиестезијом и сакупљањем љековитог биља, Ртањ, дефинитивно, није природни феномен.

Ртањ је широј јавности посебно постао интересантан 2012. године, односно са најавама смака свијета, 21. децембра те године.

Ртањ је требало да буде својеврсна "Нојева барка". Многи су тих децембарских дана похрлили у Бољевац и на Ртањ.

За улагања у ово подручје влада велико интересовање. Тренутно је у току изградња хотелског комплекса и у општини не крију да им је прича о Ртњу, као Нојевој барци, помогла у том-економском смислу.

У Центру за истраживање и екологију Дух Ртња кажу да на планини постоји неколико електропотентних локација, а неке од њих посјетили смо заједно.

Овај локалитет привалчи много људи, а локално становништо га назива и светилиште.

Ртањ је богат биљним свијетом, а најпознатији је ртањски чај који је веома дјелотворан у лијечењу бронхитиса, астме, кашља, па на Ртњу нису ријетки травари и планинари, љубитељи природе. Међу њима има и оних који су на њему видјели ванземаљце, али и необичне свијетлеће кугле.

На крају ове ртањске приче, помињемо и то да наша екипа није видјела ни ванземаљце ни летеће кугле, нити је пресрела неку ванземаљску комуникацију, него је уживала у чистом ваздуху и прелијепој природи, тако да препоручујемо да "истражите" ову планину.