latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:53 ⇒ 14/07/2017 | 08:56 | Аутор: РТРС

Шпијунска афера поново тресе БиХ! (ВИДЕО)

Тајном службом БиХ, владају приватни интереси, а Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ у служби је политике. На то већ дуго упозоравају многи- политичари, аналитичари и бивши обавјештајци. У рату тјелохранитељ Алије Изетбеговића-у миру човјек од највећег повјерења, његовог сина Бакира.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Потпуно лојалан Изетбеговићима, вјерни Мехмед Османагић-Осмица, Обу је, тврде стручњаци, претворио у породично предузеће. Службу је ставио у функцију само једног човјека и једне политичке партије. По чијем налогу ОБА прислушкује и прати српске и хрватске поличаре у БиХ? Ко ће за то одговарати?

У појединим земљама након изјава Милорада Додика и Драгана Човића о раду Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, пљуштале би смјене и оставке. У БиХ ништа. И то није ништа ново. Ратна сјенка Алије Изетбеговића, Осман Мехмедагић- Осмица, у миру је стрпљиво у сјени чекао своју шансу. И добио је.

Након одласка вјечног директора Обе Алмира Џуве у амбасадорску фотељу у Брисел, у Обину директорску, Изетбеговић јуниор смјестио је Мехмедагића. Заузврат, Осмица је ову агенцију ставио у службу СДА и лидера ове странке.

Обу већ хронично потресају афере. Тога је било и за Џувиног мандата. Ипак, афером "шће"која се односила на налог да се руководство Србије оперативно обрађује, отворена је Пандорина кутија. Још већи скандал је да је акција "шће"била параван за шпијунирање политичара у БиХ.

 Бивши обавјештајци упозоравају да су уочи рата, у СДА капацитете тадашње обавјештајне службе БиХ, појединци злоупотребљавали у политчке сврхе.

Чини се, такву праксу су наставили. Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом Обе Никола Шпирић, покушава да акцију "шће"доведе до законитог епилога.

И лидер СББ-а и члан Парламентарне комисије за надзор над радом Обе Фахрудин Радончић, сматра да треба отворити питање о стању унутар ове агенције.

Прије неколико мјесеци федерални медији извјештавили су како је Дарио Крезић, савјетник хрватског члана Предсједништва БиХ и лидера ХДЗ-а Драган Човића, службеним аутомобилом учествовао у отмици. Неуобичајено за њега, Човић је овај пут отворено рекао да је у овај случај прсте умијешала ОБА.

Можда управо због овог случаја у Оби кључа сукоб директора Османа Мехмедагића и главног инспектора Дамира Беванде.

На једној од сједница Заједничке комисије за надзор на радом ОБЕ изговорена је реченица - или он или ја".

Фахрудин Радончић тврди да се од јавности, мјесцима крије сукоб руководства Обавјештајно-безбједносне агенције.

Посвађано руководство, политичке злоупотребе. Брод тоне све дубље и "цури" на све стране. Тако транскрипти прислушкиваних разговора, за Обу политички неподобних, често заврше у рукама подобних.

Стручњак за безбједност Божидар Спасић сматра да ОБА по политичком налогу, прислушкује српске и хрватске разговоре са властима у Београду и Загребу. Оби је посебно занимљива политичка сарадња Срба и Хрвата у БиХ.

ОБА, чини се, више обавјештава поједине стране службе, него домаће инстуције.

У тајној служби више нема тајни. Рад на рубу професионалности. Посвађано руководство, политичка шпијунажа.

ОБА пуца по шавовима. На сједници Извјештајно-обавјештајног комитета 25. јула, руковоство агенције ће пред чланове надлежне парламентарне комисије, предсједавајућег Савјета министара и његове замјениике.

Шта ако се утврди да је ОБА прислушкивала домаће политичаре? Хоће ли њено руководство одговарати? Требало би, као и налогодавац. Присјетимо се да је, због афере Вотергејт, амерички предсједник Ричард Никосон, поднио оставку.