latinica  ћирилица
13/07/2017 |  19:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Подизање оптужнице за рефереднум - оштре реакције посланика (ВИДЕО)

Подизање оптужнице против четири члана референдумске комисије изазвало је оштра реаговања посланика, који су ослобођени оптужби. Одговорност, кажу, не смије пасти на чланове Комисије, само зато што нису заштићени имунитетом.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Суд БиХ требало би да одбије овакву накарадну оптужницу, каже оптужени члан Референдумске комисије, Милан Петковић. Чињеница да је за оптужницу сазнао из медија, и да га о томе Тужилаштво није ни обавијестило, говори о озбиљности те институције, али и њеним намјерам

- Ми ћемо доказати да смо невини, све смо радили по Уставу - додаје Петковић.

Посланици ослобођени оптужби сагласни су да је разумљиво да њих као посланике Суд не може кривично гонити, али да правно и суштински, нема никакве логике да кривично одговарају људи који су извршили одлуку Народне скупштине, али не и они који су је донијели.

- Али када би се користила права, онда ови људи не могу одговарати. Онда морам одговарати и ја као њихов колега који сам био члан Комисије, колико и они јер они нису ништа више ни мање урадили него ја. Штавише ја сам као посланик учествовао у доношењу одлука, они нису могли - рекао је посланик СДС-а у НСРС Недељко Гламочак.

- Оваква одлука Тужилаштва по мени је очекивана, а сасвим је јасно да је овакав процес од почетка био политички мотивисан. По мом мишљењу, показало се, непотребан. Жао ми је због колега што су оптужени, а вјерујем да ће у коначном и против њих одлука бити ослобађајућа - изјавио је посланика ПДП-а Перица Бундало.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је све што се догађало око оптужнице поводом референдума у Српској "потпуно погрешно, непотребно и само ће производити непотребне проблеме у БиХ".

Потпредсједник Народне скупштине Српске, Ненад Стевандић каже да је очигледно да се Тужилаштво БиХ упетљало у лоше одлуке и да покушава да то на неки начин исправи.

- Примијетна је огромна дискриминација коју Уставни суд уводи, а то је да обични грађани немају никаква права него да их имају само функционери, што је за мене неприхватљиво и још једна врста политичке дискриминације коју Тужилаштво спроводи, а то је чињеница да су се трудили да не оптуже никога из СзП - наглашава Стевандић.

 Старјешине Војске Републике Српске сматрају да је на снази нови талас антисрпске пропаганде

- Бошњачка политика тежи унитаризацији и остваривању ратних циљева, забрањују нам прославу Дана Републике, ограничавају прославу Дана ВРС, кроје нам законе којима забрањују негирање геноцида - нагласио је предсједик организације Старјешине ВРС Милован Милутиновић.

Референдум у Српској одржан је 25. септембра прошле године. Више од 99 одсто бирача који су изашли на изјашњавање, гласало је да 9. јануар остане Дан Републике Српске.