latinica  ћирилица
13/07/2017 |  19:43 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница против бившег директора "Путева Брчко"

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Драгана Маринковића, бившег директора ЈП “Путеви Брчко“ којом га терети за више кривичних дјела против службене дужности извршених у поступцима јавних набавки у том предузећу у периоду од 2013. до 2016. године.
Драган Маринковић (фото: РАС Србија/С.Ковачевић) -
Драган Маринковић (фото: РАС Србија/С.Ковачевић)

Из Тужилаштва Брчко дистрикта је саопштено да је ријеч о једној од најобимнијих оптужница за корупцију у локалном јавном сектору, с укупно 20. оптужних тачака и више од 400 доказа који терете оптуженог за бројне злоупотребе положаја или овлаштења извршене додјељивањем уговора о набавкама супротно прописима и интерним процедурама.

Тужилаштво га у 2 тачке оптужнице, терети за противзаконито посредовање према другим овлаштеним органима тог предузећа у вези с додјељивањем појединих уговора о извођењу јавних радова. Њему је стављено на терет да је супротно прописима и интерним процедурама, сам по властитом избору, доделио 18 уговора о набавци укупне вриједности око 150.000 КМ. Уговори о набавци радова, пројектне документације, опреме додељивани су предузећима и другим привредним субјектима које је оптужени фаворизовао.

Оптужница га такође терети да је у два случаја спроводио процедуру закључивања уговора о одржавању путева с понуђачем који није био препоручен за избор тражећи од комисије и органа предузећа да препоруче понуђач којег је он фаворизировао.

Извор: Блиц