latinica  ћирилица
13/07/2017 |  20:14 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Бањалука: Милион марака за развој пољоприреде

Центар за развој пољопривреде и села Бањалука почео је данас потписивање уговора о додјели подстицајних средстава са 345 пољопривредника за шта је предвиђено око милион КМ.
Пољопривредна производња у Кукуљама - Фото: РТРС
Пољопривредна производња у КукуљамаФото: РТРС

Подстицаји се односе на развој пољопривредне производње, односно суфинансирање воћарске и производње у заштићеним просторима, изградње хладњача и сушара и објеката за узгој стоке, те набавку опреме и пољопривредне механизације.

Директор Центра Драшко Илић рекао је да се 210 апликаната пријавило за субвенционисање њихових пројеката, развоја газдинстава и пољопривредне производње, а 135 су остварили права на премије за пчелиња друштва и стеоне јунице. Прве уговоре данас је уручио замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, који је рекао да је град ове године више него иначе подржао привреду и пољопривреду, за чији је развој укупно издвојено око 3,5 милиона КМ.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду Бањалука Раденко Комљеновић навео је да је у току и јавни оглас за додјелу субвенција за запошљавање и самозапошљавање за шта је град издвојио око милион КМ. Он је навео да је оглас отворен до 4. августа, те позвао привреднике, али и пољопривреднике, који имају регистровано пољопривредно газдинство, да аплицирају. Центар за развој пољопривреде и села Бањалука расписао је почетком априла јавни позив за додјелу подстицајних средстава и премија за развој пољопривредне производње за 2017. годину.

Извор: Независне новине