latinica  ћирилица
13/07/2017 |  22:31 ⇒ 14/07/2017 | 12:56 | Аутор: РТРС

Музеј Козаре добио сталну етнолошку поставку (ВИДЕО)

Музеј Козаре у Приједору од вечерас има сталну етнолошку изложбу која је свечано отворена под симболичним називом "Идентитет, насљеђе, наша ношња".
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА


Изложбу чине експонати народних ношњи које су на подручју Приједора ношене до шездесетих година прошлог вијека, а повезане су са три најбројнија народа - српским, бошњачким и хрватским.

Аутор изложбе виши кустос Музеја Козаре Марија Радаковић нагласила је да су ношње први пут изложене на луткама уз попратни текст, који објашњава одјећу, а чине је и панои са историјским документима, фотографијама и неке практични експонати.

"У сјеверозападној Босни постојало је пет карактеристичних ношњи - равањска, кнежопољско-козарска и тимарско-санска коју су носили Срби, сасинско-љубијска коју су носили Хрвати, те бошњачка која је била специфична за Бошњаке", објаснила је Радаковићева.



Она је додала да је идеја била да изложба прикаже да су на том подручју постојале мале разлике у сеоској ношњи.

"Изложба јасно показује да смо сви ми једно, да смо настали сви од истих и кроз ову ношњу, онај ко буде мало боље гледао, видјеће да су разлике веома мале", нагласила је Радаковићева.

Изложбу је отворио директор Музеја Козаре Зоран Радоњић, који је захвалио Градској управи за материјалну подршку у постављању сталне етнолошке изложбе.

"Наша народна ношња и остали експонати сада су публици презентовани на један нов, савремен, функционалан и естетски прихватљив начин јер су их посјетиоци раније могли видјети само у музејским витринама", рекао је Радоњић.

Он је вечерас најавио и постављање сталне археолошке поставке у Музеју Козаре.

Извор: Срна