latinica  ћирилица
14/07/2017 |  10:19 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Осуђивани Глигорић се враћа у фотељу

Тихомир Глигорић, бивши директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, замијенио је шестомјесечну затворску казну новчаном, те се два мјесеца након што је разријешен са позиције в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности поново вратио у добојску Градску управу.
Тихомир Глигорић (фото: www.oslobodjenje.ba) -
Тихомир Глигорић (фото: www.oslobodjenje.ba)

Он је као кадар ПДП-а крајем прошле године именован за в.д. начелника градског одјељења, али због правоснажне судске пресуде није могао да конкурише на то мјесто, те је разријешен дужности.

Глигорић је првобитно пред Окружним судом Бањалука 19. септембра прошле године за несавјестан рад у служби осуђен на једногодишњу казну затвора јер је, према наводима пресуде, оштетио РУГИПП за око 264.000 КМ изнајмљивањем станова на које радници те институције нису имали право.

Према наводима те пресуде, Глигорић је од 1. јануара 2008. до 30. априла 2013. свјесно кршио законе и РУГИПП-у причинио новчану штету коју мора да врати у буџет РС.

На ту пресуду су се Врховном суду Републике Српске жалили он и његов бранилац Синиша Ђорђевић, те је једногодишња казна одлуком ове правосудне институције смањена на шест мјесеци затвора.

"Пошто је Окружни суд у Бањалуци након мог захтјева затворску казну преиначио у новчану, отклоњене су све сметње за моје именовање за вршиоца дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, а одлука Суда је спроведена у евиденцији", појаснио нам је Глигорић.

Он је додао да наставља посао који је започео доласком на позицију у Градској управи, те најавио амбициозне пројекте које намјерава да реализује током свог мандата.

"Припремам инвестициону конференцију са амбасадорима и привредницима", навео је Глигорић. За разлику од Глигорића, на своју позицију у Одјељење за пољопривреду се не враћа Душко Паравац (СДС), који је такође својевремено разријешен дужности као и његов колега из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

"Ја сам на бироу, тренутно сам без запослења. Тражим неки ангажман, али још ништа нисам ријешио. Након 35 година радног стажа и учешћа у рату ја сам без посла", казао је Паравац, који је на мјесту начелника Одјељења за пољопривреду провео нешто више од четири године.

Леђа му је наводно окренула матична странка, коју у намјери да смијени Паравца није омео ни његов добар резултат на локалним изборима, па пољопривреду сада води страначка колегиница Марина Протић. Највише позиција у Административној служби иначе заузимају СДС-ови кадрови, за које су "резервисана" челна мјеста у одјељењима за финансије, просторно уређење и инспекцијске послове, затим и у ресорима стамбено-комуналних послова, борачко-инвалидске заштите, европских интеграција и цивилне заштите.

Кадрови ДНС-а и СДА су начелници одјељења Комуналне полиције, односно изградње, обнове и развоја, а своју позицију у Одјељењу за општу управу СДС је препустио коалиционом СДП-у.

Извор: Независне новине