latinica  ћирилица
14/07/2017 |  12:51 | Аутор: РТРС

УИО БиХ: Одузето 49 кријумчарених аутомобила

Службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ одузели су 49 аутомобила, који су прокријумчарени у БиХ и продавани без претходно измирених увозних дажбина, а чија је вриједност процијењена на 250.000 КМ, саопштено је данас из ове управе.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

На основу прикупљених оперативних сазнања о кријумчарењу возила из ЕУ у БиХ, припадници Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја и Групе за истраге Регионалног центра Сарајево спровели су претходне седмице на неколико локација акцију на спречавању кријумчарења и растурања путничких моторних возила.

Спровођењем активности на терену утврђено је да су возила увожена привремено у БиХ са страним таблицама, које су потом скидане и враћане у иностранство, док су аутомобили остајали у БиХ и најчешће продавани у дијеловима.

Том приликом извршен је преглед и контрола пословања неколико правних и физичких лица који се баве продајом возила и дијелова на подручју Витеза, Кисељака и Сарајева.

Приликом провјера бројева шасија и других дијелова кориштена је опрема, као и обука која је добијела од америчке Владе путем програма ЕКСБС.

Против починилаца кривичних дјела, сходно одредбама Закона о царинским прекршајима БиХ, пред надлежним судом биће поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка.

Из УИО БиХ позвали су грађане да на бесплатан телефонски број 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а.

Позив је упућен и свим грађанима, као и свим пореским обвезницима који су имали било какве непријатности са царинским службеницима или пореским инспекторима УИО, да то пријаве на овај број.

Извор: СРНА