latinica  ћирилица
14/07/2017 |  14:10 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Скопље: Укинут притвор новинару Зорану Божиновском

Новинару Зорану Божиновском, оптуженом за одавање државне тајне, укинут је притвор у коме се налазио од 21. априла прошле године, саопштено је из Основног суда у Скопљу.
Зоран Божиновски - Фото: Novosti.rs
Зоран БожиновскиФото: Novosti.rs

На данашњем претресу, судија је одредио превентивну мјеру обезбјеђивања присуства оптуженог током поступка.

"Против овог рјешења дозвољено је право жалбе у року од три дана", наводи се у саопштењу.

Из Удружења новинара Македоније саопштено је да Македонија "више није на срамној листи земаља у којим су новинари у затвору".

Македонско тужилаштво за организовали криминал и корупцију подигло је оптужницу против Божиновског због одавања државне тајне.

Божиновском, који је уредник сајта "Буре весник", на терет су стављена кривична дјела шпијунажа, удруживање у криминалну групу и уцјена.

У акцији "Шпијун" македонског МУП-а, која је покренута у новембру 2013. године, ухапшено је двадесетак особа, међу којима и високи полицијски званичници, којима је на терет стављено одавање државне тајне.

Божиновски је тада побјегао у Србију, гдје је исте године ухапшен у Новом Саду по Интерполовој потјерници. У Србији је једно вријеме провео у екстрадиционом притвору, а потом је пуштен на слободу, али су му одузета документа.

На захтјев македонских власти, Србија је 21. априла прошле године испоручила Божиновског Скопљу.

Божиновски је тврдио да је ријеч о монтираном случају, јер тадашњим властима нису одговарали његови новинарски текстови.

Извор: Срна