latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:26 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Свједок није рекао ништа истинито о Станишићу

Одбрана Јовице Станишића утврдила је на крају унакрсног испитивања заштићеног свједока оптужбе "РФЈ-066" пред Хашким трибуналом да он током вишедневног исказа није рекао ништа истинито о Станишићу.
Јовица Станишић (фото:webtribune.rs) -
Јовица Станишић (фото:webtribune.rs)

Станишићев адвокат Вејн Џордаш рекао је свједоку тужилаштва да ништа од свега што је рекао о његовом клијенту није тачно.

На Џордашеву тврдњу да су припадници Службе државне безбедности /СДБ/ Србије, попут Симатовића и Драгана Филиповића Фиће, у САО Крајини дјеловали у саставу и под командом локалне Територијалне одбране, "РФЈ-066" је одговорио да је тако било само "формално", али да је заправо "мајор Фића био у Френкијевој групи", преносе београдски медији.

Пошто му је бранилац предочио документ према којем је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Србије у САО Крајину слало "стара средства везе МУП-а Косова", свједок тужилаштва остао је при исказу да је Станишић Србима у Крајини "обећао све што је потребно" и да је "сва опрема долазила, мање - више, од МУП-а Србије".

Одбрана је оспорила и тврдњу свједока оптужбе да је Станишић имао одлучујућу улогу у постављању Душана Орловића за шефа СДБ Крајине, на шта је он одговорио да је Милан Мартић имао проблем са Орловићем, који није имао искуства и није радио ниједан дан прије него што је постављен за шефа тајне полиције.

Свједок "РФЈ-066" остао је при исказу да је Мартић, послије састанка са Станишићем у Београду, у јануару 1991. године формирао станице милиције Крајине у селима у којима их раније није било.

Одбрана Симатовића унакрсно ће свједока "РФЈ-066" испитивати накнадно, послије љетње паузе.

Поновљени процес Станишићу и Симатовићу биће настављен 18. јула, исказом сљедећег свједока оптужбе.

Послије првог суђења, првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је, 29. маја 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице.

Међутим, Апелационо вијеће Трибунала усвојило је 15. децембра 2015. године кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво, поништило је ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Извор: Срна