latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:37 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

"Приштина спремна за посљедњу фазу дијалога, признавање"

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај тврди да ће лидер АБК Рамуш Харадинај којег Србија терети за ратне злочине бити нови косовски премијер.

Осим тога, како каже Приштина је заинтересована за "почетак посљедње фазе дијалога" са Београдом, која би довела до међусобног признавања.

Хоџај у интервјуу за Дојче веле каже да би то признање косовске независности довело до процеса помирења српског и косовског друштва.

Иако је раније оцјењивао да Берлински процес нема смисла прије него се ријеше крупна отворена питања, он данас каже да је тај процес имао позитиван утицај на регион у свим аспектима живота.

- Регионална сарадња није то што је била прије пет година и то што је Ангела Меркел започела у Берлину била је сјајна иницијатива са сјајним учинком. Али, регион је у некој врсти застоја све док нема узајамног пуног признавања Косова и Србије - то би значило потпуну нормализацију односа - навео је Хоџај.

Упитан како ће се односи развијати с обзиром на то да су на ванредним парламентарним изборима побиједили политичари који у Србији нису прихваћени као партнери, Хоџај каже да о томе ко ће бити на челу владе одлучује косовски парламент.

Вјерује у скоро формирање нове косовске владе на чијем челу ће, тврди, бити Рамуш Харадинај.

- Крајем јула ће нови парламент с новом владом почети с европским реформама и наставити дијалог са Србијом како бисмо остали партнер САД и Европске уније. У том погледу се ништа не мијења у Приштини, без обзира на то ко побјеђује на изборима. Али, наредни премијер ће бити Рамуш Харадинај - навео је Хоџај.

Извор: Танјуг