latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:58 | Аутор: РТРС

Хрвати увjерени да ће папа Степинца прогласити свецем 2018.

Једногодишњи рад Мјешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције, која је разматрала лик и дјело хрватског бискупа Алојзија Степинца резултирао је закључком да су се црквени великодостојници и експерти сагласили да се не слажу да ли он треба да буде проглашен свецем.
Чланови Мјешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције - Фото: ТАНЈУГ
Чланови Мјешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференцијеФото: ТАНЈУГ

У заједничком саопштењу које је најпре објавила ХБК, а потом и СПЦ, након састанка одржаног 12. и 13. јуна у Ватикану, гдје је прије годину дана Мjешовита комисија формирана на иницијативу папе Фрање, између осталог, каже се:

“Проучавање живота кардинала Степинца показало је да су све цркве биле изложене окрутним прогонима и имале своје мученике и исповеднике вјере. У том смислу, чланови Комисије су се сагласили око могућности будуће сарадње, у погледу заједничког рада, како би подијелили сјећање на мученике и исповеднике вјере обеју цркава.“

Када је ријеч о проглашењу Степинца свецем, послије једногодишњег рада Комисије “лопта“ је поново у дворишту Ватикана, односно у рукама папе Фрање, који је за то једини надлежан.

У Хрватској вјерују да ће папа Фрања Степинца прогласити свецем наредне године, на 20. годишњицу Степинчеве беатификације.

Рад те комисије био је тема синоћње емисије “Отворено“ на ХРТ-у, која је окупила хрватске експерте, присутан је био и предсједник СНВ-а и СДСС Милорад Пуповац, а, како је наведено, упркос позиву за учешће у емисији, СПЦ свог представника није послала.

У емисији је учествовао и монс. Јосип Мрзљак, вараждински бискуп, иначе, Степинчев рођак.

Учесници, као и чланови Мјешовите комисије двеју цркава, имали су различите ставове о кардиналу Степинцу, па је тако историчар Хрвоје Класић рекао да не жели да полемише о вјерским осјећањима, али му смета то што се историчарима када изучавају било коју историјску личност унапред намеће што смију, а шта не смију да истражују.

Класић, наиме, каже да чињеница да је папа одлучио да формира комисију доказује да и он очито има неки разлог разлога да не каже: “Баш ме брига за комисију нека буде (Степинац) светац“.

Очито је, казао је Класић, да и папа сматра да о неким стварима треба попричати.

Извор: Спутњик