latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:43 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

У току капитални ремонт РиТЕ Угљевик (ВИДЕО)

Српска одговорно извршава све преузете обавезе за спровођење европских директива у енергетском сектору, изјавио је министар Петар Ђокић, током посјете Рудника и Термоелектране Угљевик. Тамо је у току капитални ремонт, први од 2010. Трајаће 90 дана.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

У оквиру капиталног ремонта предвиђена је уградања електро-филтера од 20 милиона марака и већ започето одсумпоравање, вриједно 80 милиона.

Тиме ће Српска испунити обавезу из европског програма `Нерпа`, и на тај начин још једном показати да одговорно спроводи директиве ЕУ из енергетске области, рекао је министар Петар Ђокић.

- На активности које проводи Секретаријат енергетске заједнице, за коју врло често говоре да је нешто спорно када је у питању однос Српске према тим обавезама, хоћу јасно да кажем да Република Српска у оквиру преузетих обавеза све њих извршава врло савјесно и одговорно, а оно што су нечије жеље и планови они ће и даље остати жеље и планови да увуку Српску у неке актривности у које ми нећемо улазити. Када су у питању примјене таквих документа ми проводимо само оно што је договорено, гдје смо чврсто преузели обавезе, каже Ђокић.

- Ове године имамо далеко мању производњу у хидроелектранама `Вишеград` и `Требишњица`, што ће у збиру такође утицати на мање количине електричне енергије које ће производити Република Српска у овом периоду године и принуђени смо да, ради снабдијевања и одржавања сигурности у снабдијевању, да набавимо нове количине струје, додао је Ђокић. 

Угљевички гигант изван погона биће три мјесеца, а дневни губитак процијењен је на између 400 и 500 хиљада марака. Проблем је и лоша хидролошка ситуација.

Капитални ремонт је неопходан, да би била избјегнута хаваријска искључења, која би нанијела далеко већу штету систему, сматра генерални директор РиТЕ Угљевик Ђорђе Поповић.

- Било када РиТЕ да је изашла са мреже то би било велики удар на електроенергетски систем Републике Српске јер смо ми у првих шест мјесеци учествовали са 37,5 процената производње електричне енергије у Српској. Дакле, то често није лако надомјестити, каже Поповић.

Скупштина акционара обавезала је руководство и Надзорни одбор на смањење трошкова, колико год је могуће.