latinica  ћирилица
15/07/2017 |  08:58 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Чикаго- Цвијановићева на симпозијуму о Св. Мардарију; присуствује патријарх (ВИДЕО/ФОТО)

У Чикагу се одржава тродневни симпозијум посвећен животу првог српског епископа у Америци Мардарија. У Храму светог Васкрсења Христовог служена је литургија, уз присуство патријарха српског Иринеја.
Патријарх Иринеј у Чикагу -
Патријарх Иринеј у Чикагу

Предавања о животу овог светитеља одржали су митрополит Амфилохије и политиколог Срђа Трифковић. Очекује се долазак премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић, а предсједник Србије послао је изасланика.

Прослава сто година од избора Светог Мардарија за првог епископа српске православне цркве у Америци има велик значај за сав православни и хришћански свијет -поручио је патријарх српски Иринеј. Добро је да сваки народ у различитим временима има своје светитеље који нам показују духовне и моралне смјерницу, какав однос треба да имамо према цркви, вјери и свом народу, каже патријарх Иринеј.

Одлуком Светог синода Српске православне цркве, архимандрит Мардарије одлази у Русију гдје је провео дванаест година , настављајући своје теолошко образовање и растући у мудрости. Управо о његовом животу у Русији, на симпозијуму уЧикагу говорио је Срђан Трифковић познати српско -амерички професор и уредник угледног америчког магазина "Кроникл".

Владика новограчанички -средњезападноамерички Лонгин каже да је православна црква увијек инспирисала народ да тежи литургијском животу, да стреми духовном усавршавању, и да јеванђељским животом богати себе али и друге око себе. 

Давне 1949. Анка Говедарица из Лике је дошла у Америку, каже није било једноставно али успјела је да очува православну вјеру. Већ 93 године редовно иде у цркву и моли за сав српски народ. За њу као и за остале Србе у Чикагу велики је благослов долазак патријарха Иринеја.

Прослава светог Мардарија сутра ће бити настављена у новограчаничком манастиру и Манастиру Светог Саве у Либертивилу, гдје се очекује долазак премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић.

Манастир Светог Саве у Либертивилу, Св. Мардарије почео је да гради давне 1923 године, на десет хектара земље и од тада кроз овај манастир сеје хришћанске љубав и шири мир.

Патријарх Иринеј у Чикагу

Чикаго
Фото: РТРС

Чикаго
Фото: РТРС

Чикаго
Фото: РТРС

Чикаго
Фото: РТРС

Чикаго
Фото: РТРС

Чикаго
Фото: РТРС