latinica  ћирилица
15/07/2017 |  15:41 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Затварање главне улице задало главобоље Добојлијама! (ВИДЕО)

Добојлије муку муче са саобраћајним гужвама које су посљедица затварања дијела главне градске улице.
Добој - Затварање главне цесте - Фото: РТРС
Добој - Затварање главне цестеФото: РТРС

Сличан сценарио виђен је и прије неколико година када се пилот пројекат показао катастрофалним потезом, али то градској управи није сметало да га поново сервира грађанима.

Саобраћајне гужве у главној градској улици какве Добојлије не памте. На семафорима још горе. Нервоза, чека се, кажу неки, као на граничном прелазу. Већина возача сматра да је разлог гужви затварање дијела главне улице и њено претварање у пјешачку зону.

Пјешаке радује свака иницијатива која је њима у корист. Међутим, уз градски парк и његову хладовину, те широке тротоаре, дио главне улице као пјешачку зону током дана готово да нико не користи. Улица је прије седам дана блокирана бетонским жардињерама, али је један од неупућених возача возилом пробио блокаду и изазвао саобраћајну незгоду, ипак без већих посљедица. Затварање улице надлежни су образложили потребама пензионера и најмлађих.

- Пошто је близина градског парка како би се дјеца возала на бициклима, Градска управа је донијела одлуку да у трајању од два мјесеца претвори у шеталиште, односно пјешачку зону - рекао је начелник Одјељења за стамбено- комуналне дјелатности Славко Ковачевић.

Шта је потребно испунити и каква саобраћајна правила треба да важе у оваквим случајевима нико из струке није желио да објасни. Надлежност нема ни полиција осим у дијелу да регулише саобраћај.

- У складу са одређеним режимом саобраћаја ми као припадници полиције предузимамо мјере из своје надлежности како би се у што нормалнијем реду тај саобраћај одвијао - истакао је командир ПС за безбједност саобраћаја Југослав Стевановић.

Прије неколико година пропао је покушај затварања улице па су градске власти под притиском јавности и саобраћајних гужви одустале од те намјере. Поставља се питање да ли ће на нову одлуку грађани чекати два мјесеца, колико је планирано да улица буде затворена или ће то учинити прије, да би олакшали грађанима.