latinica  ћирилица
15/07/2017 |  15:53 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Србац: Прво првенство Републике Српске у терапијском јахању (ВИДЕО)

Терапијско јахање за дјецу и омладину са потешкоћама у развоју све је популарније у Републици Српској.
Терапијско јахање - Фото: РТРС
Терапијско јахањеФото: РТРС

У Гламочанима код Српца организовано је Прво првенство Републике Српске.

Прије нешто више од годину дана, у организацији Радио-Телевизије Републике Српске и Триглав осигурања, одржано је донаторско вече на којем су прикупљена средства за Пројекат "Терапијско јахање за дјецу и омладину с посебним потребама

-  Чланови су постигли одличне резултате и већина њих данас самостално јаше - изјавила је координатор пројекта тераписког јахања Славица Кецман.

Пројекат обуке за јахаче, у који је и било укључено деветоро чланова Клуба специјалних спортова Бања Лука, трајао је седам мјесеци. Наступ на Првенству Републике Српске био је под будним оком судијског колегијума. 

- Позивам све људе који мисле да је све то тако лако да се попну на коња и да виде како то изгледа и какав је то осјећај и онда ће видјети колики су ини напредак уложили, то јест колики су труд уложили и напредак постигли - рекао је предсједник Судијског колегијума Предраг Илић.

Домаћин првог првенства Републике Српске у паракоњаништву, које је организовано у три категорије, био је Коњички клуб "Y" из Српца. 

- Једна категорија дјеце је која потпуно самостално јашу, друга у којој мора бити асистирања и трећа у којој се коњ у потпуности мора водити, јер она нису једноставно у стању да запамте каприли тест, пошто се ради о таквим дијагнозама које то нису у стању -  истакао је предсједник Коњичког клуба "Y" Србац Бојан Угрен.

ОФ:
Медаљу и побједнички пехар намијењен најбољима у категорији Ц освојио је Слађан Кос. Најуспјешнији такмичар у Б категорији је Василија Живковић, док је у категорији А прво мјесто припало Марку Николићу. Сутра у поподневним часовима у Гламочанима биће организовано и Првенство Балкана у паракоњаништву.