latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:11 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Дистрикт Брчко идеално мјесто за сиву економију - још нема фискалне касе (ВИДЕО)

Дистрикт Брчко годинама је идеално мјесто за сиву економију, јер једини у региону још нема фискалне касе.
Фискализација - Фото: РТРС
ФискализацијаФото: РТРС

Десет година након што их је увела Република Српска, и осам година послије Федерације, увођење фискализације у Дистрикту најављују за јануар наредне године.

Трговци у Привредној комори нису за фискализацију, јер је, кажу, садашња наплата пореза око 95 одсто. Када је Влада одбацила њихов захтјев да остане стари начин опорезивања, затражили су да администрација финансира набавку фискалних каса. Тврде да због лоше интернет базе, фискални систем неће функционисати.

- У таквом случају долази до блокаде куцања рачуна, тако да ће се стварати застој приликом продаје - сматра трговац и потпредсједник Привредне коморе Дистрикта Мефаир Побрић.

Није тачно, одговарају у Пореској управи, тврдећи да у цијелој причи има злонамјерних тумачења. Све ће брже и једноставније бити него до сада, јер ће свих три хиљаде обвезника бити обучено. То ће Владу коштати 250 хиљада марака.

- Обавеза сваког трговца је да изда тај рачун уколико не изда, онда подлијеже санкцијама, прекршајним санкцијама, а такође и купца, да га сачува 20 метара од продавнице и покаже инспектору , или да да изјаву да га није добио - истакао је директор Пореске управе Брчко Миодраг Трифковић.

Пореска управа и Дирекција за финансије ће одобравати куповину фискалних уређаја од овлашћених и сертификованих предузећа, у Дистрикту и ентитетима. Касе ће коштати од 300 до 1.500 марака.

- Порески обвезници их набављају у зависности од њихових потреба, није исто у трговачком центру гдје је неколико десетина хиљада производа и у некој мањој продавници - нагласио је предсједник Комисије за фискализацију Сафет Ризвановић.

У Влади након десет година, одлучни-фискализација је потребна, јер је према тврдњи Синдиката, сваки трећи субјекат у приватном сектору, непријављен. Можда је и то, кажу синдикалци, разлог што се трговци противе увођењу фискалних каса.

- Сматрам да посебност Дистрикта Брчко по питању његових надлежности не значи и посебност да се остане изван таквих процеса у којима су ентитети, тако далеко одмакли - додао је градоначелник Дистрикта Синиша Милић.

Од опорезивања на нови начин од 01. јануара биће ослобођени велепродаја у пољопривреди, пољопривредна производња, умјетничка дјела, цркве и вјерске заједнице, банке, комуналне услуге, телекомуникације и јавни сервиси.