latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:45 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Пољопривредници гледају у небо – суша пријети усјевима (ВИДЕО)

Ако ускоро не падне обилна киша, суша и тропске температуре могу направити велику штету на ратарским усјевима.
Суша и пољопривреда - Фото: РТРС
Суша и пољопривредаФото: РТРС

На ораницама лошијег квалитета и без могућности заливања, кукурузу и соји нема спаса. Штета је већ уочљива, а могу се очекивати проблеми и у производњи сточне хране. На квалитетном земљишту и ораницама које се наводњавају, усјеви су у добром стању.

Без наводњавања нема сигурне пољопривредне производње. У Семберији и Лијевче пољу, богатим подземним водама. Озбиљни пољопривредници више не ризикују. Обезбиједили су системе за наводњавање и суша их не брине.

- Ја сам узео два система за наводњавање, јер сам прије двије године када је била суша на овој истој парцели када је комбајн ишао није било ништа убрати, а ево сада вам показујем кукуруз - каже Ђуро Цвијић из Кладара.

Свакодневно заливање јесте велика инвестиција, али оправда уложени труд и новац. 

- Сваки дан мора то да се залива и без заливања ништа не може. Овакву паприка да имате морате бити 100% ангажовани - истакао је Хусо Механовић из Јање.

Новац уложен у систем за наводњавање брзо се врати , а уништен усјев је чист губитак. И ресорно министарство подржава заливне система. У току је реализација пројекта вриједности 40 милиона марака.

- До сада смо утрошили око осам милиона марака, а у овој години додатних осам. С друге стране кроз редовне мјере подстицаја у задњих десетак година смо издвојили око 10 милиона марака при чему су изграђени системи за наводњавање на 10 хиљада - каже помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић.

У оваквим годинама поврће је лакше произвести јер нема биљних болести. Једини проблем су инсекти од којих треба штитити биљку. 

-  На овако високим температурама морају водити рачуна и када третирају то поврће. Не ићи у третмане када су високе температуре, него чекати вече да температуре падну - навео је агроном Станко Тадић.

И наводњавање се треба обавити када су температуре ниже од 30 степени, кажу агрономи. Ако суша потраје, на кукурузу који је у Српској засијан на 130 хиљада хектата може се очекивати штета, јер је овој житарици током јула и августа потребно 100 литара кише по квадратном метру.