latinica  ћирилица
15/07/2017 |  19:17 | Аутор: РТРС

Црна Гора: Наложено да за два дана уклони споменик Пуниши Рачићу

Управа за инспекцијске послове Црне Горе наложила је општини Андријевица да у року од два дана уклони споменик Пуниши Рачићу подигнут у Слатини.
Откривен споменик Пуниши Рачићу - Фото: Novosti.rs
Откривен споменик Пуниши РачићуФото: Novosti.rs

Иницијативу да се у селу Слатина, родном мјесту Пунише Рачића, постави спомен-обиљежје, покренуло је братство Рачића, а споменик је постављен у сриједу.

Из општине су рекли да ће предузети све законом прописане мјере и радње.

Државна инспекција данас је прегледала документацију и записник комуналне инспекције Андријевице сачињен прије постављања споменика и на основу тога донијела одлуку.

Рачић, посланик Радикалне странке у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, је 1928. године у Народној скупштини у Београду убио тројицу посланика Хрватске сељачке странке, а двојицу ранио, због чега је 14 година провео у затвору.

Из Владе Црне Горе јуче је саопштено да ће бити предузете све законске мјере да буде уклоњен овај споменик постављен без дозволе.

Црногорско Министарство спољних послова саопштило је да се чином откривања споменика Рачићу вријеђају, не само најдубља осјећања хрватског народа и државе, већ се настоје продубити политичке подјеле у Црној Гори.

Реаговали су и из црногорског Министарства културе и поручили да ово спомен-обиљежје није подигнуто у складу са одредбама Закона о спомен-обиљежјима, односно у складу са Програмом подизања спомен-обиљежја који уз претходну сагласност Министарства културе доноси Скупштина општине Андријевица.

Министарство вањских и европских послова Хрватске оштро је осудило откривање спомен-обиљежја Рачићу, те је тим поводом упутило протесну ноту амбасадору Црне Горе у Загребу Бори Вучинићу.

Извор: СРНА