latinica  ћирилица
16/07/2017 |  09:06 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Годишња производња Алумине 200 милиона КМ

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је компанија за прераду боксита Алумина из Зворника веома битна за Српску, јер је вриједност њене производње око 200 милиона КМ годишње, од чега је од извоза 180 милиона КМ.
Компанија "Алумина" из Зворника - Фото: СРНА
Компанија "Алумина" из ЗворникаФото: СРНА

- Скоро сва производња је извозно оријентисана, а Алумина је у циклусу нових инвестиција, што повећава вриједност производње и производа - нагласио је Ђокић.

Овај привредни субјекат је значајан и за регион, гдје послује са више компанија, истакао је министар, и додао, да је због свега тога веома значајно да постоји добра одлука која Алумину растерећује, јача повјерење пословних партнера који с њом раде и пословних банака које прате њен рад.

- У посљедње вријеме је дошло до застоја код партнера и сумње у то да је Алумина на путу да остане стабилно предузеће или да ће доћи у одређене тешкоће. Сада чекамо и да се надлежни суд изјасни по питању захтјева који се разматра већ дуже вријеме у погледу признавања учешћа неких компанија у капиталу Алумине - рекао је Ђокић.

Ресорни министар очекује да ће суд донијети правично рјешење и на тај начин омогућити да ова компанија крене нормалним путем пословања и развоја.

Исиче, да је, према свим показатељима, ово изузетно важан "златни период" пословања овог привредног гиганта који у будућности може остваривати изузетно високу добит оптимизацијом производних процеса.

Ђокић је рекао да управа Алумине ради на томе, али и на развоју нових производа.

- Преласком са металуршке на неметарулшку грану производа остварили смо, такође, велике и квалитетне резултате и то је оријентација која дугорочно може ово предузеће да одржи стабилним, да буде "хранитељица" Зворника, али и да допринесе економском развоју Српске - нагласио је Ђокић.

Извор: СРНА