latinica  ћирилица
16/07/2017 |  10:10 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Голић: Осигурати боље окружење будућим генерацијама

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је циљ пројекта Енергетска ефикасност смањење потрошње енергије и текућих енергетских трошкова, повећање комфора у затвореним просторијама, смањење емисије угљен-диоксида и подизање нивоа свијести о енергетској ефикасности.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Као министар екологије, и контакт институција за климатске промјене за БиХ, снажно подржавам систематичан приступ у реализацији пројеката енергетске ефикасности како бисмо дугорочно утицали на смањење емисија стакленичких гасова и осигурали боље окружење будућим генерацијама - поручила је Голићева.

Према њеним ријечима, Министарство подржава све активности које доприносе смањењу климатских промјена, а провођење инфраструктурних радова на јавним институцијама које су грађене прије 40 и више година доприноси тим напорима.

- Наш фокус је спровођење свих мјера које доприносе повећању отпорности на климатске промјене. Посебно је важно да се узму у обзир и ефекти климатских промјена који су већ евидентни и на нашем подручју. Повећање енергетске ефикасности и кориштења обновљивих извора енергије се намеће као обавеза према друштву - навела је Голићева.

Она сматра да утопљавањем обданишта, школа, факултета, болница, Министарство осигурава боље услове за крајње кориснике, а уједно утиче да буџетска издвајања буду мања и да се уштеђена средства реинвестирају у обнову других јавних објеката.

- Осим материјалних уштеда, овакви пројекти доприносе ангажовању домаће грађевинске оперативе и произвођача грађевинских материјала - рекла је Голићева.

У склопу овог пројекта започети су радови на још шест објеката, и то Гимназији "Свети Сава", ЈП Национални парк "Козара" у Приједору, ОШ "Младен Стојановић" у Лакташима, ОШ "Свети Сава" у Зворнику, Универзитетској болници Фоча, те павиљонима у болници Требиње.

- На свим објектима извршени су прелиминарни, а затим и детаљни енергетски прегледи, те у складу с резултатима урађене су пројектна документација и ревизија пројектне документације - појаснила је Голићева.

У Гимназији "Свети Сава" Приједор, која је изграђена 1921. године и коју похађа 456 ученика, радови ће трајати три мјесеца, а укупна уговорена цијена износи 387.267 КМ.

Укупна уштеда енергије која се очекује на годишњем нивоу износи 64 одсто, а период поврата инвестиције износи осам година.

У објекту Национални парк "Козара", који је изграђен 1956. године, поставиће се термичке изолације на вањске зидове, термичке изолације на међуспратну таванску конструкцију - кров објекта, замјениће се прозори и врата, те извршити реконструкција система гријања.

Радови ће трајати два мјесеца, укупна уговорена цијена износи 77.876 КМ, уштеда енергије која се очекује на годишњем нивоу износиће 60 одсто, док период поврата инвестиције износи око седам година.

Радови на ОШ "Младен Стојановић" у Лакташима трајаће до почетка школске године, а уговорена цијена износи 256.839 КМ. Укупна уштеда енергије која се очекује на годишњем нивоу износи 81 одсто.

У ОШ "Свети Сава" у Зворнику, коју похађа 1.552 ученика, радови би требало да трају четири мјесеца, а укупна уговорена цијена износи 1.433.526 КМ, док уштеда енергије која се очекује на годишњем нивоу износи 66 одсто, а период поврата инвестиције износи седам и по година.

У Универзитетској болници Фоча у току су радови на више објеката и проводе се кроз више фаза. Предвиђено је да радови на павиљонима А, Б, Ц, Д, и Е трају шест мјесеци, а укупна уговорена цијена износи 1.258.670 КМ.

У сарадњи са Градом Требиње, у реконструкцију објекта болнице требало би да буде уложено 888.118 КМ. Овакав начин финансирање представља пилот пројекат јер се први пут обезбјеђује модел заједничког суфинасирања Владе и локалних заједница у пројекте енергетске ефикасности. Радови ће трајати шест мјесеци.

Извор: СРНА