latinica  ћирилица
16/07/2017 |  10:37 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Папа Фрањо није спреман да прогласи Степинца светим

Чак и да у ватиканском архиву постоји неки специјално компромитујући документ за Степинца, који до сада нико од истраживача није видио, ватикански архивисти би га сигурно уклонили, прије него да дају грађу на увид истраживачима, сматра аналитичар Александар Раковић.
Александар Раковић (фото: Милорад Миланковић) -
Александар Раковић (фото: Милорад Миланковић)

Раковић истиче да папа Фрањо није спреман да стави коначан потпис на проглашење светим контроверзног хрватског кардинала Алојзија Степинца.

Српска православна црква и Римокатоличка црква у Хрвата током дијалога о Алојзију Степинцу нису приближиле ставове, а Раковић у интервјуу за Срну оцјењује да ће разговори о Степинцу трајати све док је папа Фрањо на челу римске цркве.

- Мислим да он није спреман да стави коначан потпис на проглашење Степинца светим. То је и најављено. Чак је од неких извора речено да ће, ако овај папа то не учини, то учинити неки други - напомиње Раковић, који је сарадник у Институту за новију историју Србије у Београду.

Како наводи, постоје различити притисци, отворени и закулисни, те да ће "неки сљедећи папа можда бити спреман да то учини одмах".

- Остаје нам да будемо стрпљиви и сачекамо. Уколико Степинца прогласе светитељем, то је њихов проблем, проблем римске цркве. То показује њихово лице - наводи Раковић.

Уколико се то догоди, процјењује он, "сви остали не треба око тога превише да се узбуђују, јер би то показало које су намјере Римокатоличке цркве".

Раковић сматра да је исход међуцрквеног дијалога о Степинцу очекиван и да није било шансе да двије стране приближе ставове о том питању.

- Комисија у овом формату је завршила рад. Постоји могућност да се у наредних годину дана одрже још неки састанци, али опет неће бити никаквог рјешења ни приближавања ставова - наводи аналитичар.

Он наглашава да је било тешко то што је папа покушао - да помири ставове двије стране, јер оне имају потпуно супротно виђење о Степинцу.

- Када већ овај папа, који је све то започео, није успио да то учини, онда нема разлога да проглашава Степинца светим. Ако је то било спорно раније, спорно је и сада. Нема потребе да се доноси одлука о проглашењу Степинца светим, јер ниједно спорно питање није разријешено - сматра Раковић.

Пошто ће проглашење Степинца светим још причекати, оцјењује он, Хрвати не могу да буду задовољни.

Што се тиче ватиканских архива о Степинцу, Раковић напомиње да се и очекивало да Ватикан неће дати своју архиву на увид.

- Чак и да су је дали, ниједан документ тамо не би бацио ново свјетло на Степинца. Све се о њему већ зна. Зна се гдје је био, да је био у систему НДХ иза које су стајала колективна звјерства. Не би ништа ново та архива показала - сматра он.

Према његовом мишљењу, чак и да у ватиканском архиву постоји неки специјално компромитујући документ за Степинца, који до сада нико од истраживача није видио, ватикански архивисти би га сигурно уклонили, прије него грађу дају на увид истраживачима.

- Према томе, ништа од оног што би истраживачи евентуално погледали не би бацило свјетло на Степинчеву улогу другачију од оне каква јесте. С тим у вези је и одлука да Ватикан не дозволи увид у њихову архиву потпуно очекивана - указује он.

Раковић оцјењује да закључци Међуцрквене комисије не обавезују папу и да је његова слободна процјена у ком моменту и да ли ће или неће прогласити Степинца светим.

Извор: СРНА