latinica  ћирилица
16/07/2017 |  11:53 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Милићи- Суфинансирање вантјелесне оплодње (ВИДЕО)

Милићи се посљедњих година суочавају са негативним природним прираштајем, јер је беба и ученика све мање.
Милићи - Фото: РТРС
МилићиФото: РТРС

Локална управа, свјесна ових демографских података, предузела је бројне мјере подршке пронаталитетној политици, а од ове године први пут ће брачним паровима суфинансирати и процес вантјелесне оплодње.

Прецизних података о броју брачних парова са подручја Милића који имају проблем са стерилитетом нема. Према процјенама и искуству из региона, има их око 17 одсто. Локална управа одлучила је да им помогне, финансирајући трећи покушај вантјелесне оплодње. Додатна погодност је што неће бити рокова, односно парови који испуњавају услове прописане правилником моћи ће се пријавити током цијеле године.

Љиљана Лаловоћ, начелница Одјељења за финансије, привреду и друштвене дјелатности Милићи, каже да ће заинтересованим паровима бити омогућено да се пријаве за ова средства током читаве године.

Право на средства имају брачни парови чије је пребивалиште у Милићима дуже од двије године и који су већ имали два неуспјешна покушаја вантјелесне оплодње. Услов је и да жена није старија од 40 година.

Начелник општине Момир Лазаревић истиче да им је циљ да становници остану да живи овдје, а да ће се локална заједница потрудити да обезбиједи амбијент за младе брачне парове, од запослења до образовања за дјецу.

За ову намјену из општинске касе ове године биће издвојено 35 хиљада марака.