latinica  ћирилица
16/07/2017 |  13:21 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Сукоб у вези са транспортном заједницом креиран у Сарајеву

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да су бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и директор ОБА Осман Мехмедагић креатори сукоба између Владе Републике Српске и Савјета министара БиХ у вези са транспортном заједницом, а да су чланови Савеза за промјене упали у замку.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић сматра да је циљ тог сукоба да се Српска оцрни пред међународном заједницом, те покуша изоловати и ускратити за финансије да би ушла у неликвидност и била онемогућена исплата плата и пензија и функционисање здравственог и социјалног система, а евентуално незадовољство грађана искористило у политичке сврхе.

- Мете дестабилизације су предсједник Републике, Влада Српске, Народна скупштина, Радио-телевизија Републике Српске и Министарство унутрашњих послова Српске - навео је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, ОБА је политичка полиција којој многи Бошњаци пружају отпор, али се плаше да не прођу као бивши потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо.

- За план дестабилизације обезбијеђена су медијска и финансијска средства, које контролишу паралалне структуре које су створили Изетбеговић и Мехмедагић, једино што није обезбијеђена подршка народа у Српској, због чега су се и странке у Савезу за промјене, које су упале у замку, почеле да распадају - нагласио је Стевандић.

Он је оцијенио да је то једини начин да Изетбеговић заустави пад популарности, цијепање СДА, чији је лидер, те сукобе пренесе на Српску.

Стевандић је позвао и поручио колегама из Савјета министара и Савеза за промјене да само у сарадњи са Владом Српске траже добра рјешења за Српску и БиХ.

Нагласио је да је транспортна заједница неспорна што се тиче европског питања, те да су и представници ЕУ сагласни да је то унутрашње питање БиХ и да није спорно да Влада Српске не преноси надлежност да би неко у њено име одлучивао.

Стевандић је закључио да Савез за промјене нема готово никаву шансу за било какав резултат на наредним изборима, те паралелно са овим најављује ванинституционално дјеловање што је опасно, јер се власт осваја искључиво на изборима уз подршку народа.

Извор: СРНА