latinica  ћирилица
16/07/2017 |  14:00 | Аутор: РТРС

УИО: На граници обавезна пријава износа или уноса више од 10.000 евра

Управа за индиректно опорезивање БиХ саопштила је да су сви који уносе или износе готовину или вриједносне папире у износу већем од 10.000 евра дужни да пријаве царинском органу на сваком граничном прелазу у БиХ.
Управа за индиректно опорезивање - Фото: РТРС
Управа за индиректно опорезивањеФото: РТРС

Из УИО напомињу да се пријава уноса или износа готовине, чекова или вриједносних папира врши на обрасцу за пријаву готовине који је могуће добити на свим граничним прелазима, а могу се преузети и на интернет страници Управе.

На полеђини обрасца за пријаву готовине наведено је детаљно упутство како се попуњава. Након попуњавања, образац треба предати царинском службенику који је на захтјев путника обавезан да један овјерен примјерак врати путнику.

УИО подсјећа да су владе Републике Српске и ФБиХ донијеле одлуке којима се мијењају постојећи прописи који регулишу изношење и уношење ефективног страног новца, конвертибилних марака, чекова и вриједносних папира.

На овај начин уређује се спречавање прања новца и финансирања терористичких активности, те је прописан образац за пријаву готовине.

Извор: СРНА