latinica  ћирилица
16/07/2017 |  17:42 | Аутор: РТРС

Вучић: Важно представљање политике Србије у Америци

Предсједник Србије Александар Вучић, који борави у посјети САД, рекао је да ће са америчким званичницима разговарати, између осталог, о српско-руским односима, случају "браће Битићи", као и паљењу америчке Амбасаде у Београду.
Александар Вучић (фото: © Tanjug/ Tanja Valic) - Фото: РТРС
Александар Вучић (фото: © Tanjug/ Tanja Valic)Фото: РТРС

Он је новинарима у Вашингтону изјавио да је веома важно за Србију што има прилику да у Америци представи своју политику, додајући да су кључне теме регионална политика и односи, те Односи Србије и САД.

Вучић је рекао да данас треба да се састане са шефовима Националне гарде САД, као и Гарде Охаја, са којима ће разговарати о заједничким активностима, војној неутралности, ставовима Србије, сарадњи између српских и америчких оружаних снага, о учешћу Србије у међународним мисијама под заставом УН.

Он је додао да ће бити ријечи и о томе како Србија може да допринесе наставку борбе против тероризма, преноси Радио-телевизија Србије.

"Из најава видим да ће их занимати однос Београда према Приштини, и однос према Русији. Ми ћемо говорити о нашим ставовима и покушати да добијемо подршку за политику озбиљности, одговорности и рјешавања проблема на Западном Балкану", додао је Вучић.

Вучић каже да ће се вечерас састати са /пензионисаним генералом/ Дејвидом Петреусом, а сутра са америчком пословном заједницом, затим са бројним конгресменима, али да је најважнији састанак са америчким потпредсједником Мајком Пенсом.

Он је поновио да Србија има јасну политику војне неутралности, нема апсирације да улази у било који војни савез и да ће он тај став потврдити.

Коментаришући изјаву америчког министра одбране Џејмса Матиса да је акција хрватске војске и полиције "Олуја" била величанствен подухват, Вучић је истакао да ту нема шта да буде похваљено јер је у тој акцији убијено више од 2.000 људи, старих и дјеце, те да је то за Србију један од најтужнијих дана у српској историји.

Вучић је рекао да Србија не жели никакве сукобе ни са ким и изразио увјерење да ће са Хрватском градити све боље односе.

Извор: СРНА