latinica  ћирилица
16/07/2017 |  18:03 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Захтјев за изградњу католичке цркве у Дрвару - руководство општине сумња у мотиве (ВИДЕО)

Kaтоличка црква, упутила је, начелнику општине Дрвар Горану Броћети захтјев за додјелу земљишта на којем планирају да у наредном периоду граде католички вјерски објекат.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

У образложењу је наведено да би се изградњом цркве побољшао друштвени живот око 5 стотина Дрварчана католичке вјероисповијести. Међутим, руководство општине сумња да су у питању другачији мотиви.

Став о неопходности изградње католичке цркве у Дрвару подржао је локални ХДЗ, али и руководство Кантона 10. Кажу, послије 20-огодишњег преговарања са властима у Дрвару око реизградње храма срушеног 1949. године, читав случај изашао је из политичке сфере.

- Жалосно је да након 22 године још није ријешено то питање, то је мој лични став и став владе - каже предсједник Владе Кантона 10 Иван Јозић.

- Ми смо, мислим, успјели да политику отклонимо, и да се бавимо искључиво законом, законским нормама и људским правима, значи да људима омогућимо да улазе у своју богомољу - рекао је предсједник ОО ХДЗ БИХ Дрвар Стијепо Вуканчић. 

Људска права нису спорна, поручује руководство општине Дрвар. Споран је начин њиховог остваривања. Општина је већ дуже вријеме суочена је са енормним притисцима од руководства Кантона 10, које свакодневним уцјенама и блокадама присиљава власти у Дрвару да што прије уступе земљиште за изградњу цркве.

- Ако се ради само о вјерском објекту, ја стварно не знам зашто толики притисци. Бојим се да ту ипак има и друге позадине, тако да једноставно, бојим се да или оваква или онаква одлука, може се неком обити о главу - истакао је начелник општине Дрвар Горан Броћета.

Чини се да иза иницијативе за изградњу католичке цркве не стоји само религијски мотив, него да је политика и те како умијешала прсте.

Тако сматрају српски посланици у скупштини Кантона 10. Миле Марчета тврди да изградњу цркве својим поступцима оспоравају сами Хрвати, који, у послијератним годинама, нису бирали начин да дискриминишу и отјерају Србе повратнике.

- Они су били ту кад су рушили куће, кад су могли узети приватизацију, могли су цркву дићи у то вријеме, значи њих не интересује, него је то задњи моменат притиска да Срба нема у Федерацији - нагласио је посланик у Скупштини Кантона 10 Миле Марчета. 

Једно је сигурно – изградња католичке цркве све малобројније грађане Дрвара не занима. Више их, кажу, интересује како преживјети од данас до сутра.

 Коначан епилог ове приче требало би да буде познат у септембру, када истиче рок од 60 дана постављен пред руководство општине Дрвар, да скупштини општине на изјашњавање понуди три локације за изградњу католичке богомоље.