latinica  ћирилица
16/07/2017 |  18:26 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Протјерани Срби на срушеним огњиштима у Гостовићима (ВИДЕО)

Прије 25 година, припадници тзв. Армије БиХ са земљом су сравнили 22 српска насеља у рејону Гостовића код Завидовића и протјерали више од 3 и по хиљаде Срба.
Гостовићи - Фото: РТРС
ГостовићиФото: РТРС

Протјерани Срби, за сеоску славу обишли су своја некадашња огњишта и гробља. Након 25 година од протјеривања, данас је први пут на славу, у госте, дошао начелник општине Завидовићи.

За протеклих 25 година на славу им нико није долазио, а за то вријеме на своја огњишта вратило се само осморо Срба. Један од њих је седамдесетрогодишњи Чедомир Недић који са супругом Љубицом већ неколико година живи на свом старом огњишту.

- Није лоше, јесте да смо сами и недостаје нам комшилук, немамо никаквих проблема ни са овим другима - каже Недић

Гостовићани не могу да забораве свој крај, планирају да прво среде гробља и цркву Светог Николе. Ове године, први пут нису затекли оскрнављене гробове и цркву.

- Да нам се помогну да саградимо једну настрешницу гдје се може народ сакрити од кише, од сунца. Да буде лијепо свима кад год дођу овдје. У плану је да се изгради расвјета, да се освијетл наша црква - истакао је предсједник Завичајног удружење Гостовићана из Модриче Раденко Лазић. 

Долазак начелника општине Завидовићи на сеоску славу, Гостовићани тумаче као престанак досадашањих опструкуција њиховом повратку. Преставници општина Модрича и Завидовића договорили су се да заједнички створе услове за већи повратак Срба.

- Рребамо на неки начин гурнути у крај оно што се десило овдје, зло које ником није донијело добра. То нам треба бити мотив да ми започнемо са неким нормаланим животом - изјавио је начелник општине Завидовићи Хашим Мујановић.

- Начелник Завидивића је нашао тренутак када ће доћи да на коректан и фин начин тим љдима каже да су овдје добро дошли, да то помирење мора да буде и да се они овдје осјећају као на своме - додао је начелник општине Модрича Младен Крекић.

 Поводом сеоске славе, у Храму Светог Николе служена је Света литургија и парастос за 90 погинулих Гостовићана у протеклом отаџбинском рату. Осим тога, данас је неколико стотина Гостовићана обишло гробове својих предака и запалило свијеће.