latinica  ћирилица
17/07/2017 |  08:04 | Аутор: РТРС

Француски медији о 'дипломатсом пучу'- Макрон се одметнуо од Меркелове

Иза осмјеха због обновљене динамике француско-њемачких односа и Европе, на помолу је ривалство Емануела Макрона и Ангеле Меркел о вођству у Европи, оцијенила је агенција Франс Прес.
Макрон и Меркел - Фото: AP
Макрон и МеркелФото: AP

"Дипломатски пуч", који је ове недјеље организовао нови француски предсједник позивајући америчког предсједника Доналда Трампа на државни празник, као и недавна посјета руског предсједника Владимира Путина Француској, представља примјер прерасподјеле улога лидерства у Европи.

- Француска је поново у игри, оцијенио је предсједник Фондације Шуман, специјализоване за европска питања, Жан-Доминик Ђулијани. Њемачка канцеларка је неколико година била доминантна на европској дипломатској сцени. Меркелова је била највише цитирана у англосаксонским медијима послије одлуке Велике Британије да иступи из чланства у ЕУ, потом послије избора Трампа у САД, у којима је представљена као “нови лидер слободног свијета“ према растућем популизму и ауторитаризму. Сама њемачка канцеларка не воли да је тако гледају.

Њена доминантнија улога у Европи више је резултат дате ситуације него њене воље за тим, навела је француска агенција. Велика Британија се због Бреxита сама удаљила као могуц́и лидер у Европи, док је Пољска критикована због ауторитаризма, а Италија и Шпанија економски су ослабљене. Доласком Макрона на власт у Француској, улога лидерства се може промијенити. Њемачки дипломатски извори рекли су да су изненађени доласком Трампа у Париз. Лист Спиегле је оцијенио да је Макрон тим гестом желио да “ласка Трампу, али и да провуче замисао да је могући лидер у Европи“. Макрон је одлучио да Трампа “врати и круг“ да не би био изолован, док је Ангела Меркел заузела чврст став према америчком предсједнику којег стално критикује због протекционизма или одлуке да се САД повуку из међународног споразума о климатским промјенама. Медији у Швајцарској оцјењују да би Макрон могао да замијени њемачку канцеларку, која се не би томе противила јер се припрема за парламентарне изборе и не жели да само Њемачка “држи узде Европе“. АФП закључује да ће “тренутак истине“ о водећој улози у Европи бити тек послије избора у Њемачкој, заказаних за септембар, преноси Спутњик.

Извор: Спутњик