latinica  ћирилица
17/07/2017 |  09:21 | Аутор: РТРС

Ускоро извјештај о отетој и уништеној имовиних избјеглих Срба

Извјештај о отетој и уништеној имовиних избјеглих Срба из Хрватске, БиХ и Словеније требало би да буде завршен у наредних мјесец дана, изјавио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја" - Фото: РТРС
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја"Фото: РТРС

Он је навео да извјештај прави Савез Срба из региона на основу података које су добили од око 11.000 избјегличких породица, а документ ће предати државном врху Србије и најзначајнијим међународним институцијама.

Линта је за Радио-телевизију Србије истакао да без дијалога о отетој и уништеној имовини нема трајног мира и стабилности на западном Балкану.

"Ми смо нашим земљацима јасно рекли да можемо само да им обећамо да ћемо се борити и да је ово још један у низу покушаја да њихова права, која се фактички налазе у неким ладицама и фиокама извучемо на сто и да се о њима разговара", рекао је Линта.

Према подацима Комесаријата за избјеглице и миграције у Србији је послије више од двадесет година од окончања ратних сукоба на просторима бивше Југославије, у избјегличком статусу близу 28.000 особа, од којих је више од 19.000 из Хрватске, док су остали из БиХ.

Велики дио њих и даље нема свој кров над главом, а не могу да врате ни отету имовину.

Извор: Срна