latinica  ћирилица
17/07/2017 |  09:44 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Котор Варош: У гашењу пожара ангажовани и гусјеничари (ВИДЕО)

Густ дим и несносан смрад који се шире са пожаришта на депонији у Новом селу, дочекао је јутрос мјештане општине Котор Варош. Надлежни тврде да је пожар намјерно изазван на депонији која је већ шест година затворена. Ватрогасци већ два дана покушавају да га угасе.
Пожар на депонији у Котор Варошу - Фото: РТРС
Пожар на депонији у Котор ВарошуФото: РТРС

На први поглед све је изгледало као магла, док нисмо отворили прозор. Овако данас причају мјештани ове општине.

“Јутрос нисмо могли да видимо метар испред себе. Скочио сам и рекао супрузи да понесе гас маску, јер нисам могао дисати. Касније сам чуо да је неко запалио депонију", рекао је један од мјештана Котор Вароша, Теофил Фифић.

Иако се депонија налази у Новом селу надомак Котор Вароша, цијело подручје било је обавијено димом.

На пожаришту се налази четири дунума земље и неколико стотина тона смећа. Сличан проблем кажу ватрогасци имали су и прошле године, када је ватра тињала чак 11 дана.

"Тражили да нам пошаљу помоћ из Челинца и Бања Луке јер имамо само један камион, а и он је неисправан. Ево гасимо ово већ два дана али помоћи нема", истиче Недјељко Сакан, старјешина ватрогасне јединице Котор Варош.

Сваке године, кажу ватрогасци, бар два пута гасе пожар на овој депонији.

Миодраг Петровић, шеф инспекцијске службе сматра да је узрок пожара људски фактор јер је, како каже, ватра дошла од главног пута.

"Овдје на депонији нема чега нема, чули смо малоприје и пуцањ, дакле има муниције. Није искључено да има и нека експлозивна направа, људи су неодговорни и свашта бацају", напомиње Горан Милић из Цивилне заштите Ктор Варош.

Пожар међутим не пријети оближњим кућама. У локалном комуналном предузећу тврде да су све урадили по налогу инспекције, престали одлагати отпад на депонију и затворили је. Проблем је кажу у неодговорним мјештанима.

"Проблем је што мјештани из мјесних заједница не плаћају одвоз смећа и онда сами скупе смеће и довезу овамо, обију катанац и све то истресу, или ако не могу обити, све то истоваре испред капије", наглашава Слободан Јурић, вршилац дужности директора Комуналног предузећа "Бобас".

Зденко Сакан, начелник Котор Вароша изјавио је да општина тренутно нема средстава да се позабави проблемом депоније. Он истиче да су приоритет остали проблеми у локалној заједници, као што су канализација, неасфалтиране саобраћајнице и водовод.

Проблем ватрогасцима ствара и неприступачан терен на појединим дијеловима депоније. Управо због сличних случајева у прошлости, она је затворена још прије шест година.