latinica  ћирилица
17/07/2017 |  09:46 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Љубиње: Ако ватра пређе магистралу пријети општа катастрофа (ВИДЕО/ФОТО)

Већ четврти дан траје борба са пожарима на подручју Љубиња. Гори више хиљада хектара ниског растиња и шуме. Причињена је и велика материјална штета на имањима мјештана, а екипе електричара успјели су да замијене 31 уништени електрични стуб од укупно 37, да би становништво добило електричну енергију.
Пут Требиње - Љубиње пожар - Фото: РТРС
Пут Требиње - Љубиње пожарФото: РТРС

Километарски појас ватре спустио се до магистралног пута Љубиње-Требиње, густи дим и пламен угрожавају саобраћај, а уколико ватра пређе преко пута биће угрожена сва љубињска села са те стране, али и град Требиње.

Због пожара у општини Љубиње обустављен је саобраћај на магистралном путу Требиње-Љубиње, на подручју села Котези и села Обзир, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

На терену су љубињски и требињски ватрогасци, шумари обје општине и полиција, која возаче упозарава на опасност.

Ватра гори непосредно уз магистралу, а велики број људи са возилима улаже надљудске напоре да ватра не пређе пут и и захвати високу шуму.

Командир Ватрогасне јединице Љубиње Миодраг Илић каже да је најтежа ситуација на овом подручју, упозоравајући да ће се десити општа катастрофа ако ватра пређе ову дионицу.

Он истиче да је веома тешка ситуација и према селу Пустипусти, гдје се ватра спушта према кућама, наводећи да куће ипак нису угрожене јер је велики број људи и возила на терену, али да нису оптимисти јер се температура повећава.

Илић је рекао да је тренутно нешто боља ситуација према селу Обзир.

Пут Требиње - Љубиње пожар

На пожариштима у Љубињу је више од стотину људи који апелују за сваки вид помоћи.

Из Љубиња је упућен апел Оружаним снагама БиХ за помоћ из ваздуха у гашењу пожара.

У Републици Српској на подручју Херцеговине активна су и под контролом четири пожара, изјавио је јутрос портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

"У Љубињу је под контролом реактивирани пожар код села Мишљен. Активан је пожар код села Пустипуси према селу Обзир. На терену су ватрогасци, Цивилна заштита, полиција, шумари, мјештани и помоћ из Гацка", рекао је Стојановић.

Он је нагласио да је на подручју Требиња активан пожар на неприступачним теренима код села Орашје, Котези и Ржињи до.

"Пожар код села Седлари има два крака, а један иде према Горњим Седларима. Угашени су мањи пожари у Мостаћи и Дужи", додао је Стојановић.

Према његовим ријечима, на подручју Билеће пожар у Качњу има крак који иде према селу Давидовићи, Рогови и Мека Груда.

"У засеоку Селина јуче је успјешно одбијен пламен од кућа. У Невесињу су ватрогасци имали неколико успјешних мањих интервенција", навео је Стојановић.

Извор: РТРС,СРНА