latinica  ћирилица
17/07/2017 |  10:47 | Аутор: РТРС

"Гачић озбиљна безбједносна пријетња"

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је Срни да пуштање осуђеног убице и припадника одреда "Ел муџахедин" Едина Гачића из притвора, те његов евентуални долазак у Бањалуку, представљају озбиљну безбједносну пријетњу за Републику Српску.
Џевад Галијашевић - Фото: СРНА
Џевад ГалијашевићФото: СРНА

Галијашевић је поручио да би Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске требало да спроведе одређене мјере надзора над таквим лицем.

Он је оцијенио да заједничке институције на нивоу БиХ раде за бивше муџахедине и вехабије, користећи их за обављање прљавих послова - о чему говоре и примјери "довлачења" лица из затвора Гвантанамо и ослобађање некадашњег припадника одреда "Ел муџахедин" Абу Хамзе.

Галијашевић је додао да је видљиво да су у Сарајеву побиједиле радикалне исламистичке снаге, које своју политику "лансирају" преко актуелног министра безбједности БиХ Драгана Мектића, као и директора Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/.

Он је навео да се људи попут Гачића пуштају, убацују и враћају како би били извор нестабилности и стварали одређене проблеме безбједносним снагама.

"Када једном уђу у исламизам и организоване криминалне и терористичке групе, они никада нису пасивни. Идеологија радикалног исламизма се никада не мијења", рекао је Галијашевић.

Он је подсјетио да сјене исламизма, које је путем "Исламске декларације" и концепта изградње исламске државе посијао некадашњи лидер СДА Алија Изетбеговић, и данас притишћу БиХ, нарочито кроз његовог насљедника Бакира Изетбеговића и странку СДА која је извор свих безбједносних изазова и свега што се дешава.

Према писању дневног листа "Еуроблиц", четрдесетједногодишњи Един Гачић би након издржавања двадесетогодишње робије због убиства двоје људи наредних дана требало да буде пуштен из Казнено-поправног завода у Бихаћу.

Гачић као пријављено мјесто пребивалишта има Бањалуку, а извори листа из МУП-а Српске тврде да је својевремено говорио да су их као припаднике одреда "Ел муџахедин" Арапи дрогирали уочи борби, те да се за закланог Србина добијао пиштољ са посветом.

Одред "Ел муџахедин", који је био у саставу такозване Армије БиХ, познат је по најмонструознијим злочинима над Србима.

Извор: СРНА