latinica  ћирилица
17/07/2017 |  11:53 | Аутор: РТРС

"Алумина" - Плаћене обавезе у износу од 43,5 милиона КМ

Компанија "Алумина" из Зворника посљедњих година позитивно послује, што јој омогућава да уредно сервисира своје обавезе изјавио је директор Сектора за економику и финансије у овој компанији Владимир Крстић.
Компанија "Алумина" из Зворника - Фото: СРНА
Компанија "Алумина" из ЗворникаФото: СРНА

Крстић каже да је "Алумина" у периоду од 2013. до краја јуна ове године, по основу свих пореза, доприноса, такси и разних накнада, држави платила близу 43,5 милиона КМ.

"У складу са филозофијом пословања, компанија `Алумина` његује принципе добре пословне етике, што подразумијева одговорно пословање, односно плаћање обавеза, како према запосленим радницима, тако и према добављачима и држави", истиче Крстић.

Према његовим ријечима, највеће обавезе су за порезе и доприносе, а "Алумина" је у буџет Републике Српске уплатила и око 1,5 милиона КМ пореза на добит остварену у пословној 2016. години.

Крстић подсјећа да је акумулирана добит компаније из претходних година од близу 25 милиона КМ, искоришћена за покривање губитака остварених прије стечаја у матичном предузећу "Бирач" АД напомињући да је повећана вриједност залиха са девет на 40 милиона КМ.

Он је додао да је "Алумина" у протеклом периоду имала значајна улагања у основна средства, капиталне ремонте и нове производне погоне, уз константно смањење укупно затечених и доспјелих обавеза.

Крстић наводи да у "Алумини" очекују профит и на крају пословне 2017. године, истичући да је тешко предвидјети тачан салдо добити с обзиром на непредвиђене околности настале блокадом рачуна компаније у априлу мјесецу, која је проузроковала пад кредибилитета фабрике код банака и добављача, те изазвала додатне трошкове и негативне посљедице у раду "Алумине".

"Двонедјељна блокада трансакционих рачуна компаније директно је утицала да у априлу, по први пут, имамо негативно пословање", подсјећа Крстић, додајући да већ у наредним мјесецима, мају и јуну, компанија биљежи позитивне показатеље у својим финансијским билансима.

Крстић каже да се активирањем производних погона, који су везани за нове инвестиционе пројекте и нове производе, очекује тренд успјешног пословања.

"Сви производи, који би требало да уђу у производни процес или су ушли у пробну производњу, имају просјечне марже веће од марже за продају металуршке глинице и не зависе од кретања цијена на берзи", наводи Крстић.

То значи, додаје он, дисперзију производа и већу могућност да "Алумина" ствара оптималнију разлику у цијени, без могућности утицаја берзе на продајне цијене њених производа.

Директор Сектора за економику и финансије подсјећа да је "Алумина" у протеклом периоду имала значајну инвестициону активност, што је омогућило развој нових производа.

"Инвестициона улагања у периоду од 2013. до краја 2016. године износила су око 19,5 милиона КМ", истиче Крстић, наглашавајући да је посебно снажна динамика улагања у овој години.

У "Алумини" очекују да ће инвестициона улагања у 2017. години премашити 25 милиона КМ. Највећи дио средстава се односи на реализацију прве фазе пројекта производње фино преципитираних хидрата, те изградњу погона за производњу силикагела, специјалних зеолита и бемита, као и на изградњу дјечијег вртића у фабричком кругу.

Крстић наводи да је просјечна зарада запослених у "Алумини" нешто изнад 1.000 КМ, те да мјесечна обавеза за нето плате радника износи више од 1,5 милиона КМ, односно у бруто износу око 2,6 милиона КМ.

"У току ове године обавезе за бруто плате биће више од 30 милиона КМ", истиче Крстић, додајући да је започета и исплата регреса запосленима за 2017. годину.

Он каже да "Алумина" има више од 800 пословних партнера, добављача из Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/, Србије и других земаља из окружења и иностранства.

"У овом тренутку `Алумина` нема ниједну обавезу за велику већину добављача, које су акумулиране у периоду прије отварања стечаја у Фабрици глинице `Бирач`", објашњава Крстић.

Према његовим ријечима, у цијелости су измирена ранија дуговања за електричну енергију и за услуге жељезнице у износу од око девет милиона КМ, саопштила је данас Служба за односе с јавношћу компаније "Алумина".

Извор: Срна