latinica  ћирилица
17/07/2017 |  12:02 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Од сриједе 19. јула поново врућине (ВИДЕО)

У Републици Српској ће од сриједе, 19. јула, поново наступити врућине, а обилнијих падавина неће бити, речено је у Републичком хидрометеоролошком заводу Српске.

Дежурни метеоролог Милица Ђорђевић рекла је да ће у Херцеговини још данас дувати бура, али да ће вјетар већ од сутра постепено слабити, што је добра вијест с обзиром на актуелне пожаре.

Према њеним ријечима, кракотрајни пљускови су могући понегдје, али и услови за непогоде са грмљавином и градом, с обзиром на високу температуру.

"Можда тек средином наредне седмице може доћи до краткотрајног освјежења, уз повремене пљускове, али неће бити кише која би могла да траје дан или два", рекла је Ђорђевићева.

Она је подсјетила да знатнијих падавина нема већ скоро мјесец дана, а у Херцеговини два мјесеца.

Ђорђевићева је најавила да ће и у наредна два-три дана јутра остати свјежа, али да дневна температура брзо расте.

"Сутра ће максимална температура бити од 27 до 33 степена Целзијусова, у сриједу од 30 до 36, у четвртак степен више, а у петак и за викенд још топлије до 38 степени, а понегдје можда и 40 степени Целзијусових", навела је Ђорђевићева.

Она је рекла да ово љето за сада највише подсјећа на љета из 2012. и 2015. године, која су била најтоплија и најсушнија.

"Ипак, није оборена апсолутна максимална температура, јер није прелазила 40 степени Целзијусових", рекла је Ђорђевићева.

Она је подсјетила да је максимална температура од 43 степена забиљежена у Бијељини 2007. године, затим 2012. године у Вишеграду 42,8 степени и 2015. године у Бањалуци, када је забиљежена температура од 41,6 степени Целзијусових.

Извор: Срна