latinica  ћирилица
17/07/2017 |  13:42 | Аутор: РТРС

ПУ Источно Сарајево: Смањен број кривичних дјела

На подручју града Источно Сарајево за шест мјесеци ове године евидентирано је 245 кривичних дјела, што је за 10,58 одсто мање него у истом периоду прошле године када су регистрована 274 кривична дјела, рекао је данас начелник Полицијске управе Српко Косорић.
Полиција РС - Фото: РТРС
Полиција РСФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре навео да је поднесено 212 извјештаја о почињеном кривичном дјелу и пријављено 227 лица од чега је 61 повратник и седам малољетника.

Косорић наводи да је за шест мјесеци евидентирано 106 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 12,04 мање у односу на исти период претходне године, а нарушавања у већем обиму није било.

Што се тиче оружја и муниције, на подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево регистровано је десет прекршаја, што је за 4,67 одсто више у односу на исти период.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, за шест мјесеци регистрована су 13.163 прекршаја у саобраћају и евидентирана је 401 саобраћајна незгода што је за 0,5 одсто мање у односу на прошлу годину.

"У оквиру наших превентивних активности полицијски службеници су спроводили појачане мјере контроле саобраћаја, јер смо по анализама утврдили да је најчешћи узрок несрећа брзина која се појављује у 134 случаја. Једна од низа акција коју спроводе полицијски службеници јесте присуство необиљеженог возила у смислу појачане контроле саобраћаја која ће се наставити и у наредном периоду", истакао је Косорић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић рекао је да стање на овом подручју задовољавајуће, те да за шест мјесеци није било кривичних дјела која би начином извршења могла угрозити стање безбједности.

Када је ријеч о укупном коефицијенту расвијетљености криминалитета, Поповић каже да за шест мјесеци он износи 84,19 одсто, док је расвијетљеност по непознатом починиоцу 63,64 одсто.

Он је истакао да од укупно 102 пријављена кривична дјела по непознатом починиоцу накнадно расвијетљено 70 кривичних дјела, од тога 62 из ове године и осам из претходног периода.

Према његовим ријечима, највећи број кривичних дјела регистрован је из области општег криминалитета и износи 190 или 77,55 одсто, затим 28 кривичних дјела из привредног криминалитета, 16 из безбједности саобраћаја, седам из кривичног Закона БиХ и четири кривична дјела из области злоупотреба опојних дрога.

Поповић је додао да је од кривичних дјела са највећим степеном друштвене опасности регистровано кривично дјело у мају и то убиство на подручју Источног Новог Сарајева. Кривично дјело је расвијетљено и извршилац је предат надлежном и поступајућем тужиоцу.

Он је истакао да полицијски службеници ове полицијске управе, када је ријеч о разбојништву, и даље биљеже високе резултате у расвјетљавању кривичних дјела по непознатом починиоцу, као и кривична дјела из претходног периода.

Организованом акцијом Сектора криминалистичке полиције развијетљена су три кривична дјела из претходног периода и то 2010, 2013. и 2014. године, гдје су извршиоци стекли противправну имовинску корист у износу од 150.000 КМ.

"Из области привредног криминалитета евидентирано је 28 кривичних дјела а надлежном Тужилаштву поднесено је 14 извјештаја против 24 лица", рекао је он.

Укупна причињена материјална штета у извршењу ових кривичних дјела износи 262.385 КМ, док је стечена противправна имовинска корист 867.000 КМ.

"Потребно је истаћи оперативну акцију Сектора криминалистиче полиције", рекао је Поповић и додао да су одузета 73 грама хероина, 510 грама марихуане, 10 грама спида и 5,71 грам кокаина.

Он је рекао да је на подручју које покрива Источно Сарајево регистровано и 10 самоубистава.

С обзиром да је почела туристичка и сезона годишњих одмора, портпарол Полицијске Управе Источно Сарајево Весна Стокановић апеловала је да грађани приликом одласка из својих станова и кућа на дужи временски период о томе обавијесте комшије или пријатеље или да задуже особе од повјерења да обилазе њихове стамбене објекте како би заштитили њихову личну имовину.

Извор: СРНА