latinica  ћирилица
17/07/2017 |  14:11 | Аутор: РТРС

Тајани: Западни Балкан припада Европи

Западни Балкан припада Европи, а врата ЕУ остају отворена за све који мијењају своје земље набоље, не само у интересу чланства, већ и грађана, поручио је предсједник Европског парламента Антонио Тајани.
Антонио Тајани (Фото: etf.europa.eu) -
Антонио Тајани (Фото: etf.europa.eu)

Тајани, који ће наредна два дана боравити у посјети Црној Гори, рекао је да доласком у ову, прву земљу коју посјећује у свом мандату, а која није чланица ЕУ, жели да пошаље снажну поруку цијелом региону.

"Врата чланства у ЕУ остају отворена за све оне који мијењају своје земље набоље, не само у интересу чланства већ и у интересу грађана. Стабилност у региону значи стабилност у цијелој Европи. Радујем се сусрету са грађанима Црне Горе", поручио је Тајани.

Тајани ће учествовати на конференцији коју организује Привредна комора Црне Горе о приликама за инвестиције у сектору инфраструктуре, на којој ће учествовати бројни представници црногорских институција, Европске инвестиционе банке и Европске банке за реконструкцију и развој, саопштено је из Делегације ЕУ у Подгорици.

"Политички и економски развој су од суштинске важности за стабилност не само у Црној Гори већ и у цијелом региону. Паралелно са преговорима о приступању, морамо јачати економску дипломатију, посебно за мала и средња предузећа, предузетништво и туризам", навео је Тајани.

Тајани ће током дводневне посјете разговарати са предсједником Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем, црногорским предсједником Филипом Вујановићем и премијером Душком Марковићем.

Планирана је и посјета пројекту повезивања - "Транс-балкански електроенергетски коридор 1: секција Црна Гора", а посјета ће бити закључена у Перасту догађајем посвећеним култури и туризму, гдје ће са студентима туризма бити разговарано о значају овог сектора у Црној Гори.

Извор: СРНА