latinica  ћирилица
17/07/2017 |  14:27 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Планинари "Гласинца" освојили врх Трескавице

Чланови Планинарског друштва "Гласинац" су на Другом слету планинара "Трескавица 2017" препјешачили стазу дугачку 23 километра и освојили највиши врх те планине.
Соколац: Чланови планинарског друштва "Гласинац" - Фото: СРНА
Соколац: Чланови планинарског друштва "Гласинац"Фото: СРНА

Чланови друштва Мирослав Дивчић, Лазо Одовић и Милан Боровчанин рекли су Срни да су били међу двадесетак најупорнијих учесника слета који су стигли на највиши врх планине Трескавице - Ђокин торањ на надморској висини од 2.088 метара.

Поход је био тежак задатак јер је захтијевао добру физичку кондицију и искуство, оцијенили су учесници.

"Посебан украс Трескавице јесте пет глацијалних језера, која представљају најизразитије трагове леденог доба на овој планини. Језера представљају праву природну ријеткост и планинарску атракцију, а налазе се изнад 1.500 метара надморске висине", навео је Одовић.

Он је додао да језера - Велико, Бијело, Црно, Платно и Мало језеро представљају вриједне екосистеме са специфичном флором и фауном.

Учесници слета "Трескавица 2017" посјетили су још неколико локалитета на овој планини - Велико језеро, Ђевиград и Барице.

У Планинарском друштву "Гласинац" истичу да је веома добар домаћин ове манифестације било Планинарско друштво "Рунолист 05" из Трнова.

Извор: СРНА