latinica  ћирилица
17/07/2017 |  17:53 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Зворник: Спомен - крст за погинуле борце Војске Републике Српске

На брду Врањача недалеко од Зворника постављен је и освештан Спомен-крст као знак сјећања на све погинуле борце Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.
Зворник - освештан Спомен-крст на брду Врањача - Фото: СРНА
Зворник - освештан Спомен-крст на брду ВрањачаФото: СРНА

Предсједник Црквене општине Каракај Милан Стојкић рекао је да је изградња овог спомен-крста један од ријетких примјера, или јединствен, у Републици Српској да се на једном мјесту одаје почаст свим страдалим борцима Српске.

"Ово мјесто ће постати молитвиште на коме ћемо се сјећати бораца Војске Републике Српске који су уградили своје животе у стварање Републике Српске", нагласио је Стојкић, који је и један од иницијатора изградње Спомен-крста.

Он је нагласио да ће сваке године средином јула за погинуле борце Војске Републике Српске бити служен помен на овом мјесту, гдје је постојало молитвиште које је порушено у Другом свјетском рату. Стојкић је рекао да Спомен-крст још није у потпуности завршен, те да ће остали садржаји, у којима ће Спомен-крст заузимати централно мјесто, бити рађени у зависности од приложника.

Спомен-крст, који је висок 12 метара, изграђен је донацијама мјештана зворничке мјесне заједнице Каракај, а уз помоћ града.

Извор: СРНА