latinica  ћирилица
17/07/2017 |  18:02 ⇒ 18/07/2017 | 10:17 | Аутор: РТРС

Додик: Изетбеговић тражи начин да се преко бх. правосуђа обрачуна са врхом Српске (ВИДЕО)

Није случајно да се након обустављања истраге у предмету „Референдум“ продукује нови, пријети Тужилаштвом и покушава криминализовати руководство Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Тако је предсједник Републике Милорад Додик одговорио на захтјев Бакира Изетбеговића за његовим санкционисањем, и то због наводног распиривања мржње, у Братунцу 7. јула.

Бошњаци повратници имају сва права, враћена им је имовина, и слободно живе у Српској, каже Додик.

Из Тужилаштва БиХ потврђено је да су већ формирали предмет.



Изетбеговић тражи начин да ме доведе пред Суд. То је одговор предсједника Милорада Додика на Изетбеговићев захтјев да га чланице ПИК-а, високи представник и Тужилаштво БиХ санкционишу, због наводног распиривања мржње.

Тек што је Изетбеговић завршио конференцију за новинаре, Тужилаштво БиХ пријаву је запримило, и експресно формирало предмет.

Предсједник Српске није изненађен. Треба се навићи на такву врсту притиска и игнорисати га -поручио је Додик.

- У четвртка смо видјели да је Тужилаштво обуставило истрагу у вези референдума а већ данас се појављује прича која скреће пажњу на ту врсту њихове игре. Најрадије би све из Републике Српске видјели у Суду и Тужилаштву БиХ и пресуђивали по својој вољи, каже Додик.

А Изетбеговић би да Тужилаштво БиХ оптужи Додика за спречавање повратка, распиривање вјерске и националне мржње према Бошњацима.

Овакав закључак извукао је из Додиковог обраћања на Академији посвећеној страдању Срба у Подрињу, гдје је говорио о континуитету етничког чишћења Срба у Подрињу од Аустроугарског периода до Отаџбинског рата и финансирању повратка Бошњака новцем исламских фондација.

- Он је рекао цитирам ...Познати су пројекти разних фондација прије свега исламских које су тражили и само усмјеравали своје паре како би овдје уз Дрину вратили након Отаџбинског рата муслимане и да би поново окупирали Дрину на тај начин, наводи бошњачки члан Предсједништва БиХ.

- Рекао сам да постоје организације које су давале паре искључиво да се враћају људи на Дрину, на Исток, и да то представља нови покушпај оживљавања сртарих стратешких циљева. Познато је да постоје организације у свијету које и данас дјелују у БиХ и које подржавају и тероризам и да су забрањене од УН-а и на њих сам мислио, истиче Додик.

СНСД-ов посланик у Представничком дому Парламента БиХ, Никола Шпирић, нада се да институције којима се обратио Бакир Изетбеговић нису дио паралелног система који разграђује БиХ.

Позив Бакира Изетбеговића да кривично гоне предсједника Републике Српске је порука за Србе, Хрвате и Бошњаке који не мисле као Изетбеговић да са повезом преко очију граде БиХ.

Бакир Изетбеговић стао је у одбрану ОБА БиХ и њеног директора Османа Мехмедагића.

Тврди да је агенција деполитизована у шта је тешко повјеровати с обзиром на то да је на њеном челу Осман Мехмедагић, ратни тјелохранитељ Алије Изетбеговића.

- Што се тиче господина Османа он ради у служби 35 година, радио је у УДБИ када је додијељен да буде пратилац мог оца. Њега није изабрао мој отац, ни ја, ни СДА да прати мог оца, него је додијељен, каже Изетбеговић.

- Када му је отац умирао рекао му је - припази Осмицу и постави га на најважније мјесто.  И то је урадио. И сада он прича о политичкомн утицају. Невјероватно. Све информације које имамо говоре да је ОБА под директним утицајем турске обавјештајне службе и то се види, категоричан је Додик.

Додик је поновио да је ОБА непријатељска организација и да чини све да подрије политички систем, процесе и основе Републике Српске.

- То чини на бази ратног плана муслиманске обавјештаје агенције - АИД која никада није престала суштински да постоји, која се проширила и дјелује по амбасадама и јача је од ОБА. И у којој, нажалост, Срби који се тамо налазе више служе за покриће, него за стварно дјеловање. Изетбеговић искључиво то брани. То је њему потребно искључиво за обрачуне, како он мисли да треба да се обрачунају са нама у Републици Српској, навео је предсједник Српске.

Док на све начине покушава Милорада Додика довести пред Суд БиХ, Бакир Изетбеговић олако прелази преко изјаве замјеника турског премијера Нумана Куртулмуса који је на комеморацији у Поточарима јавно својатао БиХ.

Очигледно, Изетебеговићу пријају изјаве о БиХ као дијелу Турске, које континуирано шаљу турски званичници.