latinica  ћирилица
17/07/2017 |  19:57 | Аутор: РТРС

Вучић апелује радницима "Фијата" да ријеше проблем

Предсједник Србије Александар Вучић апеловао је данас на раднике "Фијата" и Владу да ријеше проблем у крагујевачкој компанији, јер, како је оцијенио, даљи штрајк носи велике ризике.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Вучић, који борави у радној посјети Вашингтону, истакао је да нема много информација о томе шта се дешава, али да вјерује да ће радници разумјети своју улогу, као и да ће Влада предузети све мјере које јој стоје на располагању.

"„Данас, када овде /у Вашингтону/ говоримо о лојалности радника компанијама, што је веома важан фактор за привлачење инвеститора, онда кажу: `А Крагујевац?`", рекао је Вучић.

Он каже да тема уопшšте није питање ко је крив када је ријеч о "Фијату", већ да је кључно да се мора наћи рјешење, јављају београдски медији.

"„Раднике молим да разумеју своју и нашу позицију, да разумеју позицију Србије. Они који би хтели сукобе између радника и Владе, па се томе радују на политичкој сцени, ти не разумеју ништа“ и раде на штету радника у Крагујевцу, и то не само радника у `Фијату`, већ на штету своје државе", рекао је Вучић.

Он је навео да Влада Србије нема превише могућности у својим рукама, јер је мањински власник, али је замолио да учини све што може.

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је раније данас да је увијек спремна да разговара са радницима у "Фијату" и напомиње да постоји "шум у комуникацији".

"Надала сам се да ће се данас донети одлука о престанку штрајка, како бисмо већ вечерас или сутра ујутро могли да седнемо и разговарамо. Влада Србије у потпуности стоји иза радника `Фијата`. Због тога смо обећали да ћемо на највишем нивоу организовати преговоре са менаџментом `Фијата` на којима ћу бити присутна као председница Владе", истакла је Брнабићева.

Она је подсјетила да је Влада Србије радницима јасно понудила одговор на сва четири њихова захтјева, те да ће, као мањински власник у "Фијату", инсистирати да се ти захтјеви ријеше.

Штрајк у крагујевачком "Фијату" почео је 27. јуна због захтјева радника да послодавац повећа плате, реорганизује рад, исплати бонус ефикасности и плаћа додатне трошкове превоза.

Извор: СРНА