latinica  ћирилица
17/07/2017 |  20:26 | Аутор: РТРС

Радници "Фијата" у Крагујевцу настављају штрајк

Штрајкачи прве и друге смјене у Фабрици "Фијат Крајслер аутомобили Србија" одлучили су да наставе протест, а за сутра је најављена протестна шетња од Фабрике до зграде Градске управе у Крагујевцу.

Предсједник Штрајкачког одбора Зоран Марковић рекао је на конференцији за новинаре да ће сутра на протест изаћи друга смјена, док ће запослени у првој остати на радним мјестима.

Он је најавио да ће у сриједу, 19. јула, на тргу код градске скупштине бити одржан велики скуп штрајкача, те позвао раднике кооперантских и свих других фирми и грађане да им се придруже.

Марковић је рекао да претходних дана није било преговора ни састанака Штрајкачког одбора са послодавцем и да се једино оглашавао министар привреде Србије Горан Кнежевић.

"Изгледа да преговара само мањински са већинским акционаром, без Штрајкачког одбора", рекао је Марковић.

Он је додао да је из централе Савеза самосталних синдиката Србије добио информацију да је премијер Ана Брнабић пренијела поруку компаније "Фијат" да ће сутра борд директора расправљати о даљој судбини Фабрике у Крагујевцу, уз најаву да ће доћи до драстичног смањења производње и отпуштања око 320 радника.

Марковић је рекао да је та порука пренесена штрајкачима у обје смјене и да је након тога донесена одлука о наставку штрајка, преносе београдски медији.

Штрајк у крагујевачком "Фијату" почео је 27. јуна због захтјева радника да послодавац повећа плате, реорганизује рад, исплати бонус ефикасности и плаћа додатне трошкове превоза.

Извор: СРНА