latinica  ћирилица
18/07/2017 |  10:54 ⇒ 11:31 | Аутор: РТРС

Одлука против Салиховића још није донесена

Одлука Првостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета БиХ у поступку који се води против суспендованог главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића још није донесена, потврђено је Срни из ове правосудне институције.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

У ВСТС кажу да за сада из Канцеларије дисциплинског тужиоца немају никакве информације.

"Још се не зна кад ће одлука бити донесена. За сада немамо апсолутно никакве информације да ли ће то бити сутра, односно када ће то бити. Када одлука буде донесена, јавност ћемо обавијестити саопштењем", рекла је Срни Едиса Шикало из Службе за односе са јавношћу ВСТС-а.

Једномјесечни рок за доношење одлуке о суспензији Салиховића истекао је 16. јула.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а окончала је средином јуна дисциплински поступак против Салиховића, али одлука још није донесена.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлашћена, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС, те својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Салиховић је наводе дисциплинског тужиоца одбацио као нетачне и поднио жалбу на одлуку о суспензији.

Упоредо са дисциплинским поступком, Тужилаштво БиХ води и кривичну истрагу против Салиховића који је 10. јула испитан у својству осумњиченог у предмету у којем истрагу води Посебно одјељење за организовани, привредни криминал и корупцију.

Салиховића сумњиче за низ неправилности у раду Тужилаштва БиХ, због чега је суспендован у септембру прошле године.

Извор: СРНА