latinica  ћирилица
18/07/2017 |  11:25 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Букте пожари у Црној Гори и Хрватској (ВИДЕО)

Букте пожари у Далмацији. Почело је у залеђу између Омиша и Сплита. У вечерњим часовима ватра је ушла и у сам Сплит. Велики проблеми у сплитском насељу Срињинама - пожар је дошао до кућа.
Пожар регион - Фото: РТРС
Пожар регионФото: РТРС

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић данас је поднио оставку након критика предсједника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је војска могла раније да помогне у гашењу катастрофалног пожара код Сплита.

Хрватски премијер Андреј Пленковић се дан након велике драме обратио јавности и похвалио да је систем реаговао на прави начин. У борби против помахнитале ватре током посљедња 24 часа повријеђено је 80 ватрогасаца. У помоћ им и данас стижу канадери али и навијачи из Загреба, Ријеке, Осијека. 

Ситуација с пожарима тешка је и на црногорском приморју. Због пожара широм Црне Горе ,ванредна сједница Бироа за оперативну координацију рада безбједносних служби биће одржана вечерас на захтјев црногорског премијера Душка Марковића.

Црна Гора је јуче затражила међународну помоћ, која се очекује већ данас.

У касним вечерњим часовима вјетар је разбуктао пламен на двије локације у околини Сплита, а ватрогасци су до пет сати ујутро бранили куће у Строжанцу и Подстрани. Успјели су да спријече продор ватре до најближих кућа. Хитна помоћ је на терену имала додатних седам тимова и, према првим информацијама, више од 80 интервенција - због санирања опекотина, реактивног коњуктивитиса, тровања димом, и слично. Дио становништва ноћас је самовољно напустио куће у угроженим подручјима, а смјештај су им пружили бројни Сплићани. 

Позитивно је што се вјетар смирује, јер то олакшава посао ватрогасцима на тлу, али и канадерима. На стотине ватрогасаца из готово свих дијелова Хрватске бори се с ватром. Оно најгоре је, чини се, прошло.

Ситуација је критична на полуострву Луштица и ако вјетар настави да дува овим темпом ватра ће убрзо доћи до кућа, саопштено је из Директората за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе. Затражен је хитан ангажман авијације у гашењу пожара на Луштици, као и помоћ из региона. Од поноћи је активан и пожар у Забрђу, код Обосника. 

 - Овакав пожар, према ономе што смо ми видјели на терену се не памти. Наша авијација, која је полетјела са два авиона је недовољна да се оволики пожар угаси са свим нашим снагама које су на терену и добровољцима које смо ангажовали - рекао је предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић.

На подручју општине Тиват на шест пожаришта ноћ је провело 180 ватрогасаца, добровољаца и припадника Војске Црне Горе. МУП-у очекују да ће међународна помоћ стићи током дана.