latinica  ћирилица
18/07/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Сединету Карићу годину дана затвора

Суд БиХ прихватио је споразум о признању кривице који је са Тужилаштвом БиХ потписао Сединет Карић и осудио га на годину затвора због давања дара и других облика користи.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Карић је био оптужен заједно са бившим директором Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Кемалом Чаушевићем и Анесом Садиковићем, а поступак против њега је одвојен због споразума о признању кривице.

Према оптужници, Садиковић и Карић су Чаушевићу од 2007. до 2011. године за увоз више од 1.700 камионских испорука текстила дали 1,72 милиона КМ, од чега је Карић дао око пола милиона.

Предсједавајући Судског вијећа Биљана Ћуковић рекла је да су прихваћени докази које је Тужилаштво раније уложило, али и чињеница да се Карић обавезао на свједочење у предмету против осталих оптужених, преноси Бирн.

"За ово кривично дјело запријећена је затворска казна од шест мјесеци до пет година, а Суд је увидом у доказе прихватио предложену санкцију", додала је Ћуковићева.

Карић је након изрицања пресуде рекао да нико не може бити задовољан осуђујућом пресудом, али да мисли да је ово најбоље рјешење.

Он је потврдио да ће бити свједок и испричати само оно што зна.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да је Карић сарађивао од самог почетка, објаснивши како је кривично дјело извршено, а његов исказ је покријепљен материјалним доказима и свједоцима.

"Чућете у његовој изјави када буде свједочио на који начин се вршила корупција у УИО. Испричаће о примању дара људи којима је држава повјерила мандат", навео је Чампара. 

Извор: Срна