latinica  ћирилица
18/07/2017 |  11:39 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Брнабић: Влада ће наставити да се бори за радна мјеста у "Фијату"

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије наставити да се бори за радна мјеста у крагујевачком "Фијату", али да неће моћи да испуни захтјев да гарантује радницима те компаније нето зараду од 45.000 динара /375 евра/.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је на конференцији за новинаре одржаној након састанка са "ХБИС групом" у Влади Србије истакла да ће се Влада борити за "Фијат" као што се борила за "Железару" Смедерево, али да штрајкачки одбор тражи немогуће, те да сумња у њихове добре намјере.

"Влада законски не може да гарантује да минимална нето зарада буде 45.000 динара", навела је Брнабићева.

Она је додала да су штрајкачи испоставили и нови захтјев Влади, а то је да добију 20.000 динара /166 евра/ као накнаду што су штрајковали.

"То је, такође, немогуће испунити", додала је она.

Брнабићева каже да, без обзира на све, остаје спремна за разговоре са радницима "Фијата" кад год се они одлуче за то.

Предсједник Србије Александар Вучић јуче је из Вашингтона позвао раднике и Владу Србије да ријеше проблем у "Фијату", јер, сматра он, даљи штрајк носи велике ризике.

Он је истакао да вјерује да ће радници разумјети своју улогу, као и да ће Влада, која нема превише могућности у својим рукама, јер је мањински власник, предузети све мјере које јој стоје на располагању како би се ситуација ријешила.

"Раднике молим да разумеју своју и нашу позицију, да разумеју позицију Србије. Они који би хтели сукобе између радника и Владе, па се томе радују на политичкој сцени, ти не разумеју ништа и раде на штету радника у Крагујевцу, и то не само радника у 'Фијату', већ на штету своје државе", истакао је Вучић.

Штрајк у крагујевачком "Фијату" почео је 27. јуна због захтјева радника да послодавац повећа плате, реорганизује рад, исплати бонус ефикасности те да плаћа додатне трошкове превоза.

Извор: Срна