latinica  ћирилица
18/07/2017 |  14:00 | Аутор: РТРС

Држављани Србије ухапшени због трговине дрогом

Чешка полиција ухапсила је у Прагу 16 особа, од којих су већина држављани Србије, осумњичених за организовани криминал и трговину дрогом.
Чешка полиција (фото: Twitter @RT_com) -
Чешка полиција (фото: Twitter @RT_com)

Портпарол чешке Централе за борбу против наркотика Барбора Кудлачкова рекла је да је полиција током акције хапшења открила 11 савремених плантажа марихуане, која би након жетве на црном тржишту вриједила око два милиона евра.

Међу ухапшенима највише је држављана Србије, затим Македонаца, а у организовану нарко-банду били су укључени и Чеси, којима за организовани криминал, производњу марихуане и шверц кокаина пријети и до 24 године затвора, преносе београдски медији.

Кудлачкова каже да се појављује нови тренд да се држављани земаља насталих распадом бивше Југославије укључују у специфичне гране нарко-бизниса.

Срби и Македонци су оснивали у Чешкој предузећа која су куповала некретнине гдје су гајили и прерађивали марихуану на технолошки напредним плантажама, савременим толико да су изненадиле и чешку полицију.

"Користили су савремене, релативно скупе технологије, посебне шаторе за саднице, као и ђубриво како би што прије добили високоселекционисану нетехничку конопљу са високим садржајем психосупстанци", навела је Кудлачкова.

Приликом претреса 20 кућа и пословних простора полиција је заплијенила 7.246 стабљика марихуане, те 34 килограма сушене марихуане и килограм кокаина.

Неколико ухапшених чланова банде користило је лажне исправе, док је за једним расписана међународна потјерница.

Извор: СРНА