latinica  ћирилица
18/07/2017 |  14:23 | Аутор: РТРС

Препоручује се засјењивање и наводњавање биљака

Због врућина и дуготрајне инсолације стручњаци пољопривредницима у Републици Српској препоручују засјењивање и наводњавање осјетљивих биљака, тамо гдје је то могуће.
Кромпир (илустрација) -
Кромпир (илустрација)

У агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода се наводи да високе дневне температуре ваздуха и недостатак обилнијих падавина не пријају главним прољећним пољопривредним културама.

Залиха влаге у дубљим слојевима земљишта скоро у свим мјестима и даље је у паду, тако да су неопходне у што краћем року обилније падавине.

Према оцјени стручњака, на већем подручју Републике Српске преовладава умјерена до екстремна суша.

Метеоролози до краја недјеље најављују суво и топло вријеме, од средине седмице доћи ће до новог пораста температуре ваздуха, а у другој половини седмице могући су краткотрајни локални пљускови, углавном у брдско-планинским предјелима.

Топло и суво вријеме одговарало је за појаву инсеката и биљних штеточина, нарочито пиљење ларви друге генерације јабучног, бресквиног и шљивиног смотавца.

Повремено и мјестимично забиљежене падавине повољно су утицале на развој биљних болести као што су пепелница и пламењача на виновој лози, код кромпира су примијећени симптоми пламељаче и црне пјегавости.

Извор: СРНА