latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:34 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу закона о интервентним набавкама (ВИДЕО)

Народна скупштина, по хитном поступку, разматрала је Приједлог закона о интервентим набавкама. Усвајањем и ступањем на снагу овог законског рјешења престаће да важи Закон о робним резервама.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Предложени закон требало би да обезбиједи да се на нови начин уреде Робне резерве, првенствено набавка и стављање у функцију основних животних намирница у случају ванредних ситуација. Да се дефинише начин интервентних набавки производа, робе и средстава у случају великих природних непогода, техничко-технолошких и еколошких катастрофа, ратног стања и других ванредних прилика.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић сматра да је ово законско рјешење добар темељ за функционисање Републике Српске у таквим ситуацијама. Опозиција реструктурирање Робних резерви сматра бољим рјешењем, док владајућа већина подсјећа да је Влада Српске по предложеним принципима већ набављала намиринице, и то за вријеме мајских поплава 2014. године.

Обезбиједити континуитет снабдијевања тржишта и становништва Српске основним производима неопходним за исхрану, сировинама, репродукцијским материјалом, као и стављање других капацитета у функцију у условима поремећаја на тржишту циљ је предложеног закона.

Овако конципиран закон није спроводив, поручују из опозиције. Замјерају хитност поступка, апелују да се повуче из процедуре и као нацрт прође јавну расправу. 

Према ријечима Здравка Крсмановића (НДП) сматра да "овај закон значи ликвидацију Робних резерви". Каже да "нигдје у свијету нема да пропадну Робне  резерве и оду у ликвидацију".

Бранислав Бореновић (ПДП) каже да сумња да би овај закон ишта учинио по питању санирања потенцијалне штете од суша и пожара у Републици Српској. 

Приједлог закона је прелазно рјешење док се стечај у Робним резервама не оконча, поручују из СНСД-а. Такав закон је, кажу, у суштини функционисао и 2014. године за вријеме поплава. Улажу и амандман да Влада и ресорно министарство једном годишње информишу Народну скупштину о плану набавки.

Радован Вишковић (СНСД) каже да се "склапа оквирни уговор, нема авансног плаћања и не складишти се роба. Само се у одређеној бранши договори набавка по потребу. Битно је да грађане не оставимо на цједилу и да имамо чиме да интервенишемо уколико се десе било какве непогоде". 

Посланике је претходно, у оквиру Актуелног часа, између осталог, интересовао случај Агрокор и докле се стигло са измирењима према добављачима из Српске. Из Владе су потврдили да су добили информације од Министарства спољних послова БиХ.

Министар Глухаковић је рекао да је питање Агрокора законом регулисано у Хрварској и Словенији, те да се оочекује да буде завршено то питање када је ријечи и о БиХ, како би Меркатор преузео пословањ дп краја љета.

Посланике опозиције занимало је да ли ће и када Закон о Уставном суду БиХ бити упућен у парламентарну процедуру.

Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић рекао је да је прављење брзог пута од Источног Сарајева до границе са Србијом уткано у стратешка документа Српске, и да је изградња ове дионице, која би требало да буде дио аутопута Сарајево-Београд, ствар ентитета.