latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:55 ⇒ 19/07/2017 | 11:34 | Аутор: РТРС

Српска и кинески партнери граде ТЕ Гацко 2 (ВИДЕО)

Представници Републике Српске и кинеске Поли групе договорили су формирање заједничког предузећа за изградњу нове термоелектране у Гацку, која би у догледно вријеме замијенила стару термоелектрану.
Београд: Додик, Ђокић, представници кинеске Поли групе - Фото: СРНА
Београд: Додик, Ђокић, представници кинеске Поли групеФото: СРНА

На састанку у Београду на којем су Републику Српску представљали предсједник Републике Милорад Додик и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, договорено је да власнички удио кинеских партнера буде 51, а Републике Српске 49 одсто.

Са кинеским партнерима на пројекту термоелектране Гацко 2, представници Српске воде разговоре већ дуже вријеме. Резултат тог рада је формирање заједичког предузећа и припрема свих услова за финансирање, пројектовање и изградњу нове термоелектране.

- Цијенимо да је веома важно, имајући у виду постојеће стање електране у Гацку, да се приступи новој инвестицији, те да је кинески партнер веома кредибилан и да можемо да разговарамо о детаљима - рекао је предсједник Српске.

Након састанка, предсједник Српске рекао је да је најбољи данас договорени модел заједничког предузећа у коме ће свака страна обезбиједити новац потребан за изградњу, како би се убрзале процедуре и ријешило питање пројекта.

- Ово је дио разговора који смо већ имали и цијеним да је то било успјешно. Остаје на Влади да наредних петнаестак дана донесе одлуку о оснивању заједничког предузећа како би се могло кретати даље у операционализацију овог договора - навео је Додик.

У досадашњим преговорима, овај састанак био је најважнији, оцијенио је ресорни министар Петар Ђокић, и додао да је изградња термоелектране Гацко 2 дио Стратегије развоја енергетике и од изузетног значаја за Републику Српску.

- Овај објекат би био замјенски за постојећи објекат који је у погону од 1983. године. Такав објекат објективно има свој животни вијек и морамо размишљати да даље развијамо енергетски сектор и капацитете Српске, посебно у дијелу Херцеговине гдје још имамо довољне количине резерви угља - рекао је Ђокић.

У плану је да термоелектрана Гацко временом престане са радом, а да производњу електричне енергије потпуно преузме Гацко 2. Тачан датум још није утврђен, али представници Српске кажу да би замјенски објекти и у Гацку и у Угљевику већ били изграђени, да се у БиХ нису десиле многе друге ствари.